KDU.breadcrumbs.homeTémata Rodinná politika

Témata

Rodinná politika a důchodový systém

Rodina je prostorem výchovy a růstu budoucích generací. Na její prosperitě závisí budoucí kulturní, sociální i ekonomický rozvoj našeho státu. Chceme státní politiku přátelskou k rodinám s dětmi. Dítě nesmí být sociální problém. Stát musí více zohlednit zásluhy rodin na výchově nové generace a na fungování důchodového systému. Prosazujeme, aby stát přestal diskriminovat pracující rodiče vysokými daněmi nebo nemožností sehnat místo v mateřské školce. Nechceme dotovat rodiny s dětmi, ale chceme jim ponechat co nejvíce peněz, které si vydělají.

V souladu s naším programem se podařilo:

• Prosadili jsme zvýšení slevy na dani na druhé dítě o 200 Kč měsíčně a další dítě o 300 Kč měsíčně. Postupně se bude zvyšovat o 300 Kč a 600 Kč od roku 2016 a o 500 a 900 Kč od roku 2017.

• Snížili jsme DPH na léky, knihy a nenahraditelnou dětskou výživu.

• Nezvyšujeme celkovou daňovou zátěž pro domácnosti a firmy.

• V rámci pomoci rodičům při skloubení rodičovské role a profesního života jsme podpořili možnosti flexibilních forem péče o děti, a to prostřednictvím dětských skupin či individuální péče; zvýšili jsme prostředky na rozšíření kapacit regionálního školství.

• Nadále garantujeme bezplatné vysokoškolské vzdělání na veřejných a státních vysokých školách.

• Obnovili jsme daňovou slevu pro pracující důchodce

• V rámci komise pro reformu důchodů prosazujeme spravedlivé postavení rodin v důchodovém systému.

• Vláda schválila postup ke zrušení II. Pilíře, který vyváděl prostředky z průběžného systému a byl nevýhodný zejména pro rodiny s dětmi.

• Připravuje se zavedení spravedlivého důchodu pro oba manžele prostřednictvím společného sdílení vyměřovacího základu pro výpočet důchodu.

• Připravuje se zrušení současného automatického neomezeného posunu hranice důchodového věku. To bude do budoucna hlídáno pomocí revizního systému s ohledem na skutečný demografický vývoj.

Co ještě chceme prosadit:

• Snížení pojistných odvodů s ohledem na zásluhy rodin s dětmi v důchodovém systému.

• Navýšení důchodu s ohledem na počet dětí – alternativně předkládáme návrhy na přímou asignaci pojistného od dětí rodičům.

• Povinnou položku hodnocení dopadů regulace (RIA) pro rodiny s dětmi při přípravě a schvalování zákonů.

• Opatření podporující svobodný rychlejší návrat matek do práce ve spojení s částečnými úvazky a dalšími opatřeními v oblasti rodinné politiky. Příkladem v tom musí jít státní a veřejnoprávní organizace.