KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Tiskové zprávy Zákaz klecového chovu nosnic od roku 2027 prošel o dva hlasy i díky lidovcům

Zákaz klecového chovu nosnic od roku 2027 prošel o dva hlasy i díky lidovcům

Přidáno 16. 9. 2020

Konečně se to podařilo! I díky hlasům poslanců KDU-ČSL schválila Poslanecká sněmovna zákaz klecových chovů nosnic od roku 2027. Středeční hlasování v dolní komoře tak zpečetilo dlouhodobou a usilovnou snahu nejenom politiků, ale i široké veřejnosti o změnu zákona na ochranu zvířat proti týrání. Současně také poslanci prosadili zákaz drezury volně žijících zvířat v cirkusech.

Na problematiku klecového chovu přitom upozorňují lidovci už delší dobu. Předseda Marian Jurečka dodává, že je však třeba toto opatření zavést jednotně na celoevropské úrovni. „Chceme, aby platila stejná pravidla a podmínky pro všechny zemědělce v EU, abychom rozhodnutím zákazu klecových chovů nosnic v ČR nepostihli naše zemědělce, které by vedlo ke snížení nebo ukončení naší produkce.“

Neméně důležitá je podle něj samotná podpora především malých a středních chovatelů, která by jim umožnila postupně přejít na alternativní chovy.

Na poli Evropské unie zastupuje lidovce v otázce zákazu klecových chovů europoslankyně Michaela Šojdrová, která se snaží přesvědčit i další partnery v rámci celounijní debaty. Svým hlasem tak podpoří i petici proti klecovému chovu nosnic, která už čítá přes milion podpisů. Jedná se tak o vůbec třetí nejsilnější petici od občanů EU.