KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Tiskové zprávy Vláda si dělá z lidí legraci! kritizují lidovci vládní novelu zákona o veřejných zakázkách

Přidáno 13. 5. 2020

Lidovci ostře kritizují vládu za to, že chce ve stavu legislativní nouze schválit novelu zákona o zadávání veřejných zakázek. Státní úřady by tak nemusely pečlivě prověřovat dodavatele ani zohledňovat nejlepší cenovou nabídku. Ve světle posledních týdnů, kdy se veřejnost dozvídala podrobnosti o pochybných nákupech ministerstva zdravotnictví, považuje KDU-ČSL schválení tohoto návrhu ve stavu legislativní nouze za velmi nebezpečné. „Přijde mi to krajně nevhodné. Všechny hříchy, které jsme viděli za poslední měsíc a půl u ministerstva zdravotnictví, tak se tímto posvěcují a jsou v pořádku,“ opřel se do vlády na tiskové konferenci předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Předseda poslaneckého klubu Jan Bartošek považuje rozvolnění pravidel pro zakázky zadávané bez soutěže ve stavu legislativní nouze za zneužití nouzového stavu. „Žádám, abyste tento návrh stáhli,“ vyzval vládu.

Odklady plateb sociálního pojištění pro firmy

Po celou dobu krize stojí lidovci za živnostníky, podnikateli a malými a středními firmami, na které vláda kašle. Jurečka chce nechat peníze na účtech těchto firem co nejdéle. Navrhuje o měsíc prodloužit lhůtu pro odklad plateb sociálního pojištění pro firmy. Zároveň také navrhne, aby se firmám, které nebudou schopny zaplatit sociální pojištění, částka neúročila. „Navrhuji, aby u zasažených podniků covidem-19 bylo odpuštěněno až 80 procent těchto odvodů,“ dodal.

Lidovci podpoří návrh, aby rodiče, kteří chtějí nechat doma své děti i po otevření škol do konce školního roku, mohli i nadále čerpat ošetřovné ve výši 80 procent. „Tento návrh podpoříme za jasně definovaných podmínek, kdy rodič požadující ošetřovné uvede, proč chce dítě nechat doma do konce školního roku,“ uvedl Jurečka.

Lidovci už několik týdnů upozorňují na to, že speciální školy nejsou zařazeny v žádné vlně rozvolňování. Ministerstvo školství s jejich otevřením do konce školní roku ani nepočítá. „Neustálá starost a péče o tyto děti v domácí péči je velmi náročná a komplikovaná,“ uvedl poslanec Marek Výborný s tím, že hlavní epidemiolog Prymula pro otevření speciálních škol nevidí žádný problém a rodiče na to skutečně čekají.

Ve skautském kroji upozornil Výborný na tiskové konferenci na to, že organizace jako třeba právě Skaut čekají na podmínky, za kterých se budou konat letní tábory. „Apeloval jsem na ministra zdravotnictví, aby podmínky pro „otevření“ letních táborů nejprve zkonzultoval s organizacemi, které je pořádají,“ dodal Výborný, podle kterého oznámí ministerstvo zdravotnictví pravidla v pátek 15. května.