KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Tiskové zprávy Vedení skupiny Evropské lidové strany (EPP) zahájilo v Praze debatu o bezpečnosti v Evropě a dalších

Vedení skupiny Evropské lidové strany (EPP) zahájilo v Praze debatu o bezpečnosti v Evropě a dalších aktuálních výzvách

Přidáno 27. 4. 2022

Vedení skupiny EPP míří do České republiky. Skupina bude v Praze od středy 27. do pátku 29. dubna jednat s českými politickými představiteli a řadou významných zahraničních hostů o důsledcích ruské války pro bezpečnost Evropy, pro evropský způsob života a pro roli Evropy ve světě.

,,Ruská válka na Ukrajině je pro země střední Evropy velkou výzvou. Stejně jako Česká republika se výjimečným způsobem vypořádaly s přicházejícími uprchlíky, Česko poslalo na Ukrajinu těžké zbraně a bylo důležitým motorem evropských sankčních balíčků. Těším se na inspirativní debatu s českými lídry z rodiny EPP i s řadou zahraničních hostů," uvedl europoslanec Manfred Weber, předseda skupiny EPP.

"Energetika a sankce proti Rusku budou velkým tématem naší diskuse. Zejména s ohledem na dodávky plynu do EU v posledních hodinách. Putin nechce přestat. Musíme hledat cesty, jak od Ruska nakupovat co nejméně plynu a ropy," uvedl europoslanec Luděk Niedermayer ze strany TOP 09.

"Česká republika v posledních dvou měsících ukázala skvělý příklad, jak pomoci blízkému spojenci v krizi. Na Ukrajině se bojuje za nás všechny. Chceme se bavit o tom, jak Ukrajině pomoci ještě více," uvedl europoslanec Tomáš Zdechovský z KDU-ČSL.

Mezi třiceti vysoce postavenými hosty budou i předsedové  českých stran v EPP – předseda KDU-ČSL Marian Jurečka a předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Vyměňovat si zkušenosti budou také s prezidentkou Moldavské republiky Maiou Sandu, premiérem Rumunska Nicolaem Ciucou, starostou Kyjeva Vitalijem Kličkem, bývalým evropským komisařem pro energetiku, rozpočet a digitální technologie Güntherem Oettingerem nebo ruským opozičním aktivistou Michailem Chodorkovským.