KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Tiskové zprávy Senátorky za KDU-ČSL chtějí vyšší ochranu pro oběti znásilnění a domácího násilí

Přidáno 16. 3. 2021

Vyšší ochranu pro oběti znásilnění a domácího násilí při trestních řízeních chtějí tento týden na plénu Senátu prosadit senátorky KDU-ČSL a nezávislí Anna Hubáčková a Šárka Jelínková.

Při pojednávání Trestního řádu chceme rozšířit okruh zvlášť zranitelných osob právě o tyto osoby,“ vysvětluje Anna Hubáčková. I na ně by se tak měla vztahovat vyšší ochrana při vyšetřování. To znamená, že by během vyšetřování měli nárok na bezplatnou odbornou pomoc, na ochranu při výslechu a právo na zabránění kontaktu s pachatelem. „Vyšetřování musí brát podle nás ohled na jejich prožívaný stres,“ upřesňuje Hubáčková, která je též místopředsedkyní Ústavněprávního výboru.

Covid-19 nenapadá jen naše fyzické zdraví, ale i psychické. Víme ze statistik i z terénu od neziskovek, že narůstá například domácí násilí a my musíme současnou situaci nejen reflektovat, ale především ochránit oběti při následném vyšetřování trestných činů,“ dodává předsedkyně senátorského klubu KDU-ČSL a nezávislí Šárka Jelínková.

Dosud zákon zařazuje do okruhu zvlášť zranitelných osob zejména děti, osoby vyššího věku a hendikepované. Pokud novela trestního řádu lidoveckých senátorek projde, bude se s respektem k individuálním potřebám a s přihlédnutím k povaze trestného činu přistupovat také k obětem znásilnění, domácího násilí či trestného činu týrání svěřené osoby. Ty dosud v okruhu zvlášť zranitelných osob zohledněny nejsou a jejich ochrana v trestních řízeních je řešena vždy individuálně.