KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Tiskové zprávy Stát ohrožuje chod obcí a krajů, aby zajistil výplatu kompenzačních bonusů podnikatelům

Přidáno 11. 5. 2020

Ministryně financí Alena Schillerová představila návrh na kompenzační bonusy pro podnikatele postižené opatřeními přijatými vládou během koronavirové nákazy. Kompenzační bonusy podle jejího návrhu jsou vratkou daně z příjmu fyzických osob ze závislé činnosti. Lidovci však upozorňují na to, že se tím sníží rozpočty obcí a krajů, které dostávají finance podle rozpočtového určení daní z příjmu fyzických osob ze závislé činnosti snížené právě o vrácené prostředky. Poslanec Jan Bartošek (KDU-ČSL) proto přichází s pozměňovacím návrhem, aby se bonusy vyplácely pouze z té části peněz, která jde přímo do státního rozpočtu a nesnižuje rozpočty krajům a obcím.

„Stát musí zajistit, aby kompenzace podnikatelů neměly dopad na život našich obyvatel a provoz českých obcí. Proto je důležité, aby se vláda dokázala ke kompenzacím postavit čelem a nehledala žádné kličky. Návrh paní ministryně Schillerové totiž snižuje celkový balík peněz, který se dělí mezi obce a kraje, čímž ve skutečnosti ohrožuje jejich bezproblémový provoz. Proto vítám pozměňovací návrh, se kterým přišel pan poslanec Bartošek. Je to cesta, jak podnikatelům vyplatit kompenzace ve stejné výši, aniž by to ohrožovalo chod tisíců obcí v České republice, což by se dotklo každého obyvatele,“ uvedl 1. náměstek brněnské primátorky Petr Hladík.