KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Tiskové zprávy SPOLU: Myslíme zeleně i během volební kampaně

SPOLU: Myslíme zeleně i během volební kampaně

Přidáno 24. 5. 2021

Koalici SPOLU nejde jen o obsah, ale také o formu volební kampaně. Už několik let se snažíme, aby naše volební kampaň byla co nejvíce v souladu přírodou a nenechávala po sobě zbytečnou ekologickou zátěž. Propisky, nafukovací balónky, tyčky k nim nebo bio čaje, to vše je z recyklovatelných a ekologicky odbouratelných materiálů, naopak volební plachty začnou po volbách žít svým druhým životem a rozhodně neskončí na skládce.

„Naše plachty, které můžete před volbami hojně vidět na plotech nebo balkónech rozhodně nejsou na jedno použití. Jakmile se po volbách stanou neaktuálními, je o ně velký zájem. Obratem putují do dřevníků, kde skvěle fungují jako ochrana před deštěm pro naštípané dřevo,“ popisuje nejčastější využití volebního „odpadu“ místopředseda KDU-ČSL pro životní prostředí Petr Hladík. Volební plachtové plakáty se navíc dají využít i jako vstupní materiál pro šití recyklovaných tašek na nákup nebo brašen přes jedno rameno pro studenty či školáky.

Recyklujeme, co můžeme
Bločky, trička a balónky včetně ekologických tyček, to je stručný výčet propagačních předmětů, které budou v kampani používané a jsou ekologicky odbouratelné. Také propagační propisky jsou převážně z papíru, stejně jako kartonové tyčky k oblíbeným nafukovacím balónkům. Tyčky jsou samozřejmě bez zbytečných plastových úchytů, a přesto skvěle drží nafouknuté balónky, které jsou vyrobené na bázi speciálního přírodního kaučuku. Proces degradace těchto balónků začíná vlivem světla a okolí ihned po nafouknutí, takže nezatěžují přírodu ani poté, co už doslouží svému účelu.

Podporujeme ekologické zemědělství
Zastavte se pro bylinný bio čaj u našeho volebního stánku, nádherně voní po ostružinách, mátě, jahodách a chrpě a má příznačné jméno Dobrá nálada. „Chceme dát jasně najevo, že je pro nás důležité nejen ekologické zemědělství, ale i udržitelné podnikání a lokální zemědělské produkty. Čaje pečlivě balené na jižní Moravě jsou toho zdárným příkladem,“ vyzdvihuje důležitost ekologického zemědělství předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Nikdo není dokonalý
I když se moc snažíme naší planetě nepřidělávat zbytečný odpad, některé věci zatím nahradit nedokážeme. A to například reflexní pásky, drobné dílky na propiskách nebo se nám během kampaně jen velmi těžko omezuje i doprava. Usilujeme ale aspoň o to, abychom většinu času maximálně využili všechny sedačky v autě a současně jezdili plně naložení. I takto malý krok má totiž smysl! Životní prostředí je pro nás prioritou a my ho chceme chránit nejen po volbách ale i během nich.