KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Tiskové zprávy SPOLU jsme zahájili kampaň i na Vysočině

SPOLU jsme zahájili kampaň i na Vysočině

Přidáno 2. 7. 2021

Po květnovém zahájení celostátní kampaně koalice SPOLU pro volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky zahájili ve čtvrtek svoji kampaň také kandidáti na Vysočině. Dvacet kandidátů ze tří politických subjektů (ODS, KDU-ČSL, TOP 09), které v nadcházejících volbách kandidují pod hlavičkou koalice SPOLU, se na zahájení volební kampaně sešlo v restauraci Bistrot de Papa v Horních Dubénkách.

Neformální zahájení se za teplého počasí se neslo v přátelském duchu. Po začátku tiskové konference došlo k představení předních kandidátů, kteří se druhý říjnový víkend budou ucházet o hlasy voličů. Kraj Vysočina je jedním ze tří krajů, kde pozice lídra kandidátky náleží lidovcům. V čele kandidátní listiny na Vysočině stojí lékař a poslanec Vít Kaňkovský, který je v Poslanecké sněmovně známou tváří. Do dolní komory poprvé nakoukl v roce 2013, a to ze třetího místa díky preferenčním hlasům. O čtyři roky později byl již lídrem místních lidovců. „Jsem velmi rád, že kandidátka koalice SPOLU u nás na Vysočině ukazuje,že má potenciál oslovit široké spektrum voličů. A to díky připravenosti kandidátů,‘‘ neskrýval poslanec Kaňkovský nadšení nad složením kandidátní listiny koalice SPOLU. „Věřím, že je v naší zemi hodně lidí, kteří chtějí změnu v politickém kurzu České republiky, a kteří zároveň věří jen těm politikům, kteří chtějí pro naši zemi dlouhodobější vize, nikoliv jenom krátkodobá řešení, která zadluží zemi na generace dopředu. Jsme tady, spojujeme tři názorově blízké politické proudy a jsme připraveni společně dát k dispozici to nejlepší z nás,“ představil krajský předseda KDU-ČSL svá očekávání a vyzdvihl sílu koalice SPOLU.

Záda Vítu Kaňkovskému jistí zástupkyně občanských demokratů. Druhé místo na kandidátní listině patří Evě Decroix, advokátce s titulem z Francie, která vede svoji kancelář v Jihlavě a v hlavním městě, a také se jako zapsaná mediátorka věnuje alternativním způsobům řešení konfliktů. „Volby do Poslanecké sněmovny jsou vždy velmi důležité, protože jejich výsledek určuje směr, kterým se naše země vydá na dalších několik let," uvádí Eva Decroix. „Víme, že takhle to dál nejde! Stát není firma, která když zkrachuje, tak si schopný premiér založí novou. Stát není samoobsluha pro vlastní zájmy. Stát jsme my a hlavně naše děti. Právě ti, kteří přijdou po nás, stojí za to, abychom do tohoto klání vložili vše, vyhráli a předali jim prosperující, moderní stát s kvalitním školstvím, nezávislou a efektivní justicí a zachovanou přírodou,‘‘ doplnila členka Výkonné rady ODS.

Nejvýše postavenou zástupkyní TOP 09 je na pátém místě starostka Větrného Jeníkova Martina Lisová. Původní profesí je učitelkou francouzského a německého jazyka, avšak od roku 2014 stojí ve vedení více než šestisethlavé obce na Jihlavsku. Jako starostka tedy nejvíce ví, s jakými problémy se komunální politici potýkají, a co nejvíce trápí obce a menší města. „Ráda bych na této kandidátce byla přínosem. A to proto, že můj osobní a pracovní život není oddělitelný. Naslouchám dnes a denně starostem i strastem skutečných lidí a sleduji, jak se státní správa vzdaluje samosprávám i běžnému občanovi, namísto toho, aby mu šla naproti a nekomplikovala mnohdy už tak složité životní cesty,‘‘ odkazuje právě na své zkušenosti starostka Větrného Jeníkova. „Chtěla bych být hlasem těch, kteří dnes s nepochopením, pochybami a beznadějí sledují, jak se jim jejich vlastní země nemůže a ani nechce podívat zpříma do očí,“ dodává hrdá matka tří děti a jeníkovské zámecké knihovny, která se stala Knihovnou roku 2019.

Právě lídři ODS, KDU-ČSL a TOP 09 po představení kandidátů zasadili na zahrádce restaurace v Horních Dubénkách symbolicky jeřabinu, strom spjatý s Krajem Vysočina.

Kromě tří výše uvedených se v první pětce nachází také dětská lékařka místostarostka Žďáru nad Sázavou Romana Bělohlávková za KDU-ČSL na třetím místě a Zbyněk Stejskal, 1. místostarosta Havlíčkova Brodu a člen ODS na místě čtvrtém. Ve dvaceti členném seznamu mají osm zástupců občanští demokraté, osm kandidátů lidovci a čtyři členy vysílá do volebního boje TOP 09. Na listině koalice SPOLU v Kraji Vysočina lze nalézt schopné osobnosti napříč profesemi, kteří dokonale znají svůj kraj a jsou připraveni jeho občany v parlamentu důstojně a kvalitně zastupovat. Kupříkladu na kandidátní listině nalezneme lékaře, komunální politiky, pedagogické pracovníky, právníky ale i architekty, podnikatele, studenty a řadu dalších.

Podrobné informace o volebním programu koalice SPOLU a kompletní kandidátní listiny ze všech čtrnácti volebních krajů lze nalézt na webové stránce spolu21.cz