KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Tiskové zprávy Senátorský klub KDU-ČSL a nezávislí uspořádal konferenci o svaté Ludmile

Senátorský klub KDU-ČSL a nezávislí uspořádal konferenci o svaté Ludmile

Přidáno 14. 9. 2021

Senátorský klub KDU-ČSL a nezávislí se zapojil do připomínky 1100 let od mučednické čtvrti svaté Ludmily. V Senátu dnes zorganizoval konferenci, která byla vyvrcholením Roku svaté Ludmily, řetězce akcí, které připomínaly toto významné výročí naší historie.

„Svatá Ludmila byla ženou, která měnila dějiny, která stavěla mosty, která spojovala a dodnes spojuje generace. Pro nás představuje právě její postava inspirativní přemostění mezi staletími, proto jsme na konferenci hledali odkaz svaté Ludmily pro dnešní dobu, a to zejména v oblastech školství, výchovy a také mezigeneračních vztahů mezi seniory a mladou generací,“ uvedla na konferenci Šárka Jelínková, předsedkyně senátorského klubu KDU-ČSL a nezávislí a první místopředsedkyně KDU-ČSL. Pro Jelínkovou měla a má Ludmila zásadní vliv na duchovní život a naši kulturu, proto je třeba si připomínat její život a ctít její odkaz.

Jako patronku českých panovnic a českých králů, ale i jako matku šesti dětí, pečovatelku, učitelku a babičku připomněla svatou Ludmilu také Jitka Seitlová, místopředsedkyně Senátu Parlamentu ČR. „Ludmila byla laskavá, dobrosrdečná, pomáhala chudým a byla moudrá. V těžké době středověku si dokázala svým příkladným životem vydobýt úctu a postavení,“ sdělila na konferenci Seitlová. „Díky hodnotám, které vyznávala, se protíná s historií naší země a ukazuje na to, jak významnou součástí naší identity je lidskost a humanita. Tyto hodnoty bychom měli dnes právě i díky svaté Ludmile ctít a být si vědomi toho, že toto jsou naše kořeny a že z nich pramení naše identita,“ dodala Seitlová.

Konference se konala doslova v předvečer výročí 1100 let od mučednické smrti svaté Ludmily. Samo výročí připadá na zítřek. Na konferenci vystoupili vedle historiků, teologů, pedagogů a dalších znalců Ludmilina života a odkazu také pomocný biskup pražský Mons. Václav Malý a praktici z oblasti sociálních služeb, mezi nimi i Marie Oujezdská, ředitelka Národního centra pro rodinu Brno a ředitel Hospice sv. J.N. Neumanna Prachatice Robert Hanuš. Kulturní část konference obstaral jednak herec Jan Potměšil, který četl úryvky různých děl upomínajících na svatou Ludmilu, a také mladá a talentovaná klavíristka Klára Gibišová.