KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Tiskové zprávy Senátorský klub KDU-ČSL a nezávislí odmítl zasahování Ruska a Číny do vnitřních záležitostí České re

Senátorský klub KDU-ČSL a nezávislí odmítl zasahování Ruska a Číny do vnitřních záležitostí České republiky

Přidáno 20. 5. 2020

Senátorky a senátoři za KDU-ČSL a nezávislí odmítli zasahování Ruska a Číny do vnitřních záležitostí České republiky v souvislosti se sporem o Koněvovu sochu a možnou cestou delegace Senátu na Tchaj-wan.

"V naší zemi se velice silně projevuje pročínská klika. Kazí naši demokracii a právní stát,“ uvedl Petr Šilar, který je předsedou senátorského klubu KDU-ČSL a uvedl, že klub podpořil usnesení senátního výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost.

To, co se odehrává kolem odstranění sochy maršála Koněva nebo v souvislosti s inaugurací tchajwanské prezidentky, považují senátorky a senátoři z klubu KDU-ČSL a nezávislí za naprosto nepřijatelné. „I jako předsednictvo KDU-ČSL jsme blahopřáli nově zvolené prezidentce Tchaj-wanu. Jsme rádi, že v této zemi vládnou demokratické pořádky na rozdíl od kontinentální Číny. Nesouhlasíme s výzvami z čínského velvyslanectví, které jsou nátlakem na Senát,“ dodal Šilar.

Senátorky a senátoři na své 23. schůzi také potvrdili snížení penále z pojistného. Senátorka a první místopředsedkyně KDU-ČSL Šárka Jelínková ocenila zejména to, že rodiče s dětmi do 13 let budou mít nárok na ošetřovné až do konce června, i když své dítě nepošlou do mateřské školy nebo školy.

Foto zdroj: Senát