KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Tiskové zprávy Senátorka Šárka Jelínková bojuje za peníze z EU pro sociální služby

Senátorka Šárka Jelínková bojuje za peníze z EU pro sociální služby

Přidáno 10. 3. 2021

Na Výboru pro sociální politiku Senátu Parlamentu ČR prosadila první místopředsedkyně KDU-ČSL a předsedkyně senátorského klubu KDU-ČSL a nezávislí tento týden usnesení, v němž vyzývá vládu, aby nekrátila evropské peníze pro sociální služby a aby naopak zajistila i díky těmto zdrojům jejich dlouhodobé financování.

Reaguje tím na rozhodnutí Babišovy vlády, která již sebrala sociálním službám pro roky 2021-2027 10 procent finančních prostředků z Evropského sociálního fondu a chce je poslat infrastrukturních projektů.

„S tím silně nesouhlasím. Tyto peníze mají směřovat na chytrou politiku zaměstnanosti, sociální začleňování, sociální služby a sociální inovace. Proto vyzývám vládu, aby pravidla přepracovala a žádné peníze z tohoto programu nebrala,“ vysvětluje senátorka Jelínková.

„Sociální služby poskytují nezastupitelnou pomoc rizikovým skupinám obyvatel a peníze z EU jsou pro jejich fungování velmi důležité. Nemůžeme jim je teď brát!“ vyzývá Jelínková.
Česká republika by měla v letech 2021 - 2027 čerpat z Evropského sociálního fondu (ESF+) na různé sociální služby 1,7 mld eur (44 miliardy korun), což je oproti předchozímu sedmiletému období polovina. I tak česká vláda tuto částku ještě snížila o 10 procent, a to i přes doporučení Evropské komise a námitky tří desítek neziskových organizací. Jinými slovy, pomoc lidem v nouzi přijde zkrátka.