KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Tiskové zprávy Senátorka Jelínková (KDU-ČSL): Podporujeme ústavní žalobu. Prezident nehájí zájmy ČR

Přidáno 27. 4. 2021

Prezident Miloš Zeman dlouhodobě znevažuje tajné služby a zostuzuje naši zemi mezi spojenci v zahraničí. Senátorský klub KDU-ČSL a nezávislí je proto připraven podpořit ústavní žalobu na prezidenta, která v Senátu vzniká.

„Prezident podle mě nehájí zájmy ČR a jsem přesvědčena o tom, že je přímo poškozuje. Teď je to dobře vidět na jeho postojích v kauze Vrbětice,“ vysvětluje pozici klubu jeho předsedkyně Šárka Jelínková. Podle jejích slov zkomplikoval Zeman vyjednávací pozici ČR vůči Rusku a problematické je podle ní i to, že ve svém nedělním projevu sdělil i informace, které měly zůstat utajené.

„Cítím i z reakcí občanů, s nimiž se setkávám, že prostě teď nemůžeme mlčet a musíme poslat jasný signál. S jednáním prezidenta se prostě ztotožnit nemůžu,“ doplnila Jelínková.

„Od prezidenta lidi očekávají, že se bude chovat slušně, že bude hájit zájmy země a jejích občanů. Na tu slušnost kladu velký důraz. Netěší mě, že se musíme vůbec bavit o ústavní žalobě na prezidenta, ale pan prezident nám tady nabíjí munici a my to nemůžeme nechat bez povšimnutí. Je otázkou, zda se vážně nezabývat i úpravou prezidentských kompetencí a pravomocí v Ústavě,“ uzavírá Jelínková.