KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Tiskové zprávy „Šéf kontrarozvědky v srpnu končí, kdo ji povede dál?“ ptá se Jan Bartošek (KDU-ČSL) a žádá o svolán

„Šéf kontrarozvědky v srpnu končí, kdo ji povede dál?“ ptá se Jan Bartošek (KDU-ČSL) a žádá o svolání mimořádné schůze bezpečnostního výboru Poslanecké sněmovny jeho předsedu Radka Kotena

Přidáno 7. 7. 2021

V půlce srpna končí pětiletý mandát stávajícímu řediteli Bezpečnostní informační služby (BIS) Michalu Koudelkovi. Premiér zatím neoznámil, kdo bude zastávat funkci šéfa kontrarozvědky po 15. srpnu, zda prodlouží období pl. Koudelkovi, nebo jaké bude navrhovat řešení. Z toho důvodu bude iniciovat Jan Bartošek, poslanec za KDU-ČSL a člen bezpečnostního výboru Poslanecké sněmovny svolání mimořádné schůze tohoto výboru.

„To, jak premiér Babiš udržuje v neustálém napětí a nejistotě bezpečnostní komunitu v souvislosti s vedením BIS, čtu z jeho stany jako strach a „strach je nemoc špatného svědomí“. Zodpovědností nás všech je zajistit bezpečnost občanů České republiky. Žijeme v době, která je z velké části ovlivňována aktivitami zemí, které se mimo svá území snaží podrývat náš systém právního státu a demokracie. Abychom byli schopni, se těmto jejich činnosti bránit, potřebujeme akceschopné tajné služby a ty zase potřebují předvídatelné prostředí pro svoji práci, Odmítám v souvislosti s řešením vedení BIS provizorní řešení,“ říká místopředseda lidovců Jan Bartošek, podle kterého je naprosto zásadní, aby bylo co nejdříve jasné, kdo v dalších letech BIS povede.

Jan Bartošek proto bude iniciovat svolání mimořádné schůze bezpečnostního výboru, kde jediným bodem programu bude končící mandát ředitele BIS a informace premiéra o dalším postupu, který plánuje k vyřešení situace.