KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Tiskové zprávy Schůzka Michaely Šojdrové a Andreje Babiše k syrským sirotkům

Schůzka Michaely Šojdrové a Andreje Babiše k syrským sirotkům

Přidáno 21. 9. 2018

Europoslankyně Michaela Šojdrová se dnes sešla s premiérem Andrejem Babišem a a prvním místopředsedou vlády Janem Hamáčkem, aby jim předložila svůj návrh na poskytnutí mezinárodní ochrany (doplňkové ochrany) v České republice pro nezletilé bez doprovodu ze Sýrie, které jsou v řeckých uprchlických zařízeních.

“Premiér Babiš iniciativu nechává na nás, ale potvrdil, že ministerstvo vnitra poskytne součinnost. Naším úkolem je teď najít nezletilé děti bez doprovodu rodičů v uprchlických zařízeních v Řecku a zároveň najít vhodné české rodiny, které by si je vzaly do péče. Začneme nejdříve s menším počtem, nejmenších a nejzranitelnějších dětí, třeba 5 až 10, ” komentuje výsledky schůzky Michaela Šojdrová

Neformální platforma zástupci politiků, občanské společnosti a odborníků začne příští týden pracovat na tom, aby v České republice našly bezpečné útočiště syrské děti, které jsou v současné době v uprchlických zařízeních v Řecku. Podle posledních informací v zadržovacích registračních centrech na ostrovech (hot-spotech, např. středisko Moria na ostrově Lesbos) se situace stává kritickou kvůli přelidnění. Zde jsou děti velmi ohroženy. Situace má tendenci se pořád zhoršovat, proto nelze pomoc odkládat na politicky vhodnější dobu.