KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Tiskové zprávy Šárka Jelínková (KDU-ČSL): Musíme pomoci rodinám, a především matkám samoživitelkám sladit rodinný a

Šárka Jelínková (KDU-ČSL): Musíme pomoci rodinám, a především matkám samoživitelkám sladit rodinný a pracovní život. Tyto skupiny byly během pandemie nejvíce ohrožené

Přidáno 23. 2. 2022

Senátorka Šárka Jelínková (KDU-ČSL) převzala záštitu nad kulatým stolem s názvem „Péče – popelka společnosti i ekonomiky,“ který 23. února pořádalo Aperio - Společnost pro zdravé rodičovství. Tématem byla situace rodin, a především matek samoživitelek během epidemie. Kulatý stůl se zabýval problémy, kterými si musely rodiny projít. Tématem bylo také sladění rodinného a pracovního života.

„Rodina a její podpora je pro nás na prvním místě. Aktivně ji podporujeme a vážíme si neocenitelné práce rodičů. V době pandemie se ukázalo, že největší zkouškou prošly maminky, které až z 87 % pečují o své děti. O to těžší to měly maminky, které jsou na výchovu dětí samy. Proto jsem ráda poskytla záštitu ke kulatému stolu,“ řekla senátorka a místopředsedkyně KDU-ČSL Šárka Jelínková s tím, že na rodiče se často zapomíná, přitom matky samoživitelky byly během epidemie nejvíce postiženou skupinou.

Matky samoživitelky a jejich rodiny byly už před pandemií covid-19 skupinou nejvíce ohroženy sociálním vyloučením. Velkým problémem je nedostatek flexibilních pracovních míst a služeb, které pečují o děti. Nedostatečné finanční rezervy a chronické fyzické a duševní vyčerpání plynoucí z neustálého rolového přetížení vedly v období pandemie covid-19 k tomu, že matky samoživitelky vyčerpaly finanční rezervy, výrazně snížily své příjmy a hůře zvládaly svoji životní situaci. Často docházelo ke zhoršení tělesného či duševního zdraví. Nepomohla jim ani digitalizace trhu práce, která byla tématem už před pandemií.

„Tyto problémy musíme řešit. Je nutné poskytnout větší nabídku flexibilních pracovních poměrů, zkrácených úvazků či práce z domova, což rodinám pomůže lépe sladit rodinný a pracovní život. Dále je důležitá dělba práce v péči o děti v rodinách – mohou se více zapojit tatínkové, ale i prarodiče, pokud jim to jejich zdravotní stav dovolí. V neposlední řadě je velmi důležitá dostupnost předškolních zařízení,“ dodala Šárka Jelínková.