KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Tiskové zprávy Proběhlo setkání senátorského a poslaneckého klubu KDU-ČSL. Jejich spolupráce je nutná pro dobře fun

Proběhlo setkání senátorského a poslaneckého klubu KDU-ČSL. Jejich spolupráce je nutná pro dobře fungující legislativní proces

Přidáno 25. 11. 2022

Členky a členové senátorského a poslaneckého klubu KDU-ČSL se opět sešli, aby utužili vzájemné vztahy a u toho prodiskutovali aktuální podoby spolupráce. Ta je klíčová proto, aby navrhované zákony byly přijímány koncepčně a aby se vždy dařilo do nich promítnout politické priority KDU-ČSL.

Setkání se uskutečnilo v úterý 22. listopadu. Bylo neformální a konalo se hlavně proto, aby se i nové senátorky a senátoři po říjnovém volebním úspěchu seznámili s kolegy ze Sněmovny. Přesto převládala pracovní atmosféra. Členky a členové obou klubů budou v pravidelném setkávání pokračovat.

Úterní jednání zahájili předsedové obou klubů, tedy Josef Klement ze Senátu a Marek Výborný z Poslanecké sněmovny. Následovala debata o aktuální legislativě a dalších formách kooperace.

„Jsme na jedné parlamentní lodi. O to více spolu musíme komunikovat. K tomu je nutné znát se nejen na základě pracovní spolupráce. Proto si velmi vážím našeho setkání v poněkud neformálním prostředí Muzea slivovice R. Jelínek,“ sdělil Marek Výborný, předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL.

„Všichni zákonodárci – poslanci i senátoři – musejí mít detailní přehled o připravované legislativě od samého počátku, tedy už když probíhá připomínkové řízení na ministerstvech,“ pokračuje Výborný s tím, že zástupci obou komor mohou pro lepší kooperaci a koordinaci využít i analytický tým a odborné komise KDU-ČSL. „Ty totiž vytváří nutné odborné a komunikační zázemí,“ uzavírá.

Také pro předsedu senátorského klubu KDU-ČSL a nezávislí Josefa Klementa je společné setkávání důležité. „Nyní po senátních volbách, kdy se ze třetiny obměnil náš senátorský klub, to bylo obzvlášť přínosné. Dekuji všem svým kolegům, kteří se setkání účastnili, a věřím, že podobné akce budou pokračovat,“ řekl Klement.