KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Tiskové zprávy Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka se zúčastnil summitu Evropské lidové strany v Paříži

Přidáno 10. 3. 2022

Setkání vrcholných politiků Evropské lidové strany (EPP) se konalo 10. března a za KDU-ČSL se setkání zúčastnil předseda Marian Jurečka. Kromě účasti na samotném summitu se lidovecký ministr práce a sociálních věcí setkal také s předsedou EPP Donaldem Tuskem a s francouzským státním tajemníkem pro děti a rodiny Adrienem Taquetem. Hlavním tématem všech setkání byla válka na Ukrajině a řešení jejích dopadů na celoevropské úrovni. Politici také na závěr summitu přijali usnesení na podporu Ukrajiny.

S Adrienem Taquetem z Ministerstva solidarity a zdravotnictví probíral hlavně praktické zkušenosti s pomocí lidem prchajících před válkou na Ukrajině. ,,Státní tajemník se velice zajímal o strukturu pomoci v České republice. Francie a její krizový štáb by se rádi inspirovali českým modelem ohledně rozdělení kompetence v rámci pomoci uprchlíkům. Konkrétně centrální pomocí skrze ministerstva a regionální podporou, která je rozdělená mezi menší samosprávní celky. Dále jsme se bavili o agendě MPSV v rámci českého předsednictví Evropské unii a o energické chudobě či růstu cen pohonných hmot. Shodli jsme se, že je potřeba toto téma řešit na evropské úrovni,” uvedl Jurečka.

Další setkání inicioval generální sekretář Evropské lidové strany Antonio López-Istúriz White. ,,Pan White mi pogratuloval k volebnímu úspěchu koalice SPOLU. Vedli jsme spolu přátelský rozhovor a shodli jsme se, že Evropská unie se v posledních dnech velmi semkla a ve svých rozhodnutích je vůči Rusku velmi rázná a jednotnářekl ministr. Následně dodal, že si velmi váží „EPP family,“ která v takto těžkých chvílích dokáže držet při sobě.

S předsedou Evropské lidové strany Donaldem Tuskem, který je rovněž předsedou polské Občanské platformy, probrali politickou situaci v České republice, důležitost energetické soběstačnosti a aktuální situaci na Ukrajině. Shodli se taktéž na tom, že vůči Rusku musí být Evropa nekompromisní. „Podle předsedy Tuska může Polsko pojmout až 1,5 milionu Ukrajinců. Sdělil mi, že nemá strach, že by neměli lidé prchající před válkou kam jít. Je potřeba i našim občanům vysvětlit, že se nás válka na Ukrajině týká. Ukrajinci bojují také za naši svobodu,“ uvedl ministr s tím, že naším úkolem je se nyní postarat o ukrajinské matky, ženy a děti.

Poslední schůzka proběhla s předsedou frakce EPP v Evropském parlamentu Manfredem Weberem, se kterým předseda lidovců probral dubnový příjezd delegace EPP do Prahy. Weber připomněl, že Evropská lidová strana je v Evropské parlamentu nejsilnější stranou a díky tomu má i KDU-ČSL v Evropě vliv na tvorbu legislativy.

Na závěr summitu pak politici přijali deklaraci, která podporuje ukrajinský lid a odsuzuje kroky Vladimira Putina. „Invaze ruské armády na Ukrajinu proměnila přes noc celý náš svět. Napadeno bylo nejen ukrajinské území, ale i naše evropské hodnoty – a to vůbec poprvé od druhé světové války. Velmi bolestivou cestou zjišťujeme, že pro Putina neexistuje nic jako vyjednávání, územní suverenita a mírové hodnoty,“ stojí v úvodu deklarace, jejíž součástí je také apel na důležitost energetické soběstačnosti a potravinové bezpečnosti.