KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Tiskové zprávy Předseda Evropského parlamentu pomůže Česku v boji proti rozšíření dolu Turów

Předseda Evropského parlamentu pomůže Česku v boji proti rozšíření dolu Turów

Přidáno 11. 5. 2020

Brusel, Liberecko – Předseda Evropského parlamentu David Sassoli pomůže vyvinout tlak na polské úřady ohledně protiprávního prodloužení těžby v dole Turów na česko-německo-polském trojmezí. Slíbil to v odpovědi na dopis deseti europoslanců ze začátku dubna. Také potvrdil, že by se Petiční výbor parlamentu měl prioritně zabývat peticí 13 000 občanů z Liberecka hned při svém nejbližším jednání.

„Vstřícná odpověď pana Sassoliho potvrdila, že EU nechce nechat občany Liberecka na holičkách, a i na nejvyšších místech už si jsou vědomi citlivosti kauzy a mnohonásobného porušení unijního práva polskými úřady. Ve věci tak už aktivně jednají všechny potřebné orgány včetně Komise,“ komentuje odpověď europoslanec Tomáš Zdechovský, který se v přípalu dlouhodobě angažuje a dopis Sassolimu inicioval.

„Další dobrou zprávou jsou i usnesení z české Sněmovny, kde nad věcí vyjádřili silné znepokojení a vyzvali ministerstvo zahraničních věcí i ministerstvo pro životní prostředí ke spolupráci, hledání pro občany co nejúčinnějšího řešení k eliminaci rizik způsobených rozšiřováním těžby a k prověření možnosti podat na Polsko žalobu,“ přibližuje dále Zdechovský, který se osobně zúčastnil i jednání Výboru pro evropské záležitosti Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, kde se tématika probírala.

Těžba v polském dole Turów měla skončit k 30. 4. 2020, dále však pokračuje, ačkoliv o prodloužení licence Polsko rozhodlo neveřejně, bez možnosti účasti české strany. V plánu je využívat ložisko až do roku 2044 a důl rozšířit na 30 km2 a 330 metrů pod úroveň okolního terénu. To by zásadně ovlivnilo život zhruba 30 000 českých občanů pohraničí. Nejvíc se má důl k české hranici přiblížit hned v prvních třech letech, kdy jej od nejbližší vesnice bude dělit jen pouhý 1 kilometr.