KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Tiskové zprávy „Povedlo se a příspěvek na péči o těžce postižené se konečně zvýší,“ říká Vít Kaňkovský /KDU-ČSL/

Přidáno 7. 12. 2018

Příspěvek na domácí péči o lidi s nejtěžším čtvrtém stupni postižením se zvýší o 6 tisíc korun a na péči ve třetím stupni o 4 tisíce korun, na dnešním jednání to takřka jednomyslně schválila Sněmovna. Velkou zásluhu na tom mají senátoři a poslanci za KDU-ČSL.

Na počátku totiž stála snaha skupiny senátorů kolem zesnulého senátora MUDr. Plačka, kde významnou úlohu hráli senátoři za KDU-ČSL. Ti v Senátu prosadili novelu zákona o sociálních službách, která navrhla navýšení příspěvku na péči osobám ve 4. stupni postižení o 6 tisíc korun. Poslanci za KDU-ČSL pak přidali k této senátní novele další návrh, a to na zvýšení příspěvku na péči i ve stupni třetím, a to o zmiňované 4 tisíce korun. Po velmi složitém průběhu legislativního procesu se podařilo skutečně navýšit příspěvek na péči u obou stupňů o zmíněné částky.
 „Je to velmi dobrá zpráva jak pro zdravotně postižené, tak pro jejich rodiny, které se o tyto těžce nemocné obětavě starají často 24 hodin denně. Situace těchto rodin je velmi složitá, dlouhodobá péče o těžce nemocného člena rodiny je vysilující a stát by měl být těmto rodinám maximálně nápomocen.“ Komentuje Vít Kaňkovský dnešní schválení novely zákona o sociálních službách.
Dnešní rozhodnutí je v tomto ohledu velmi dobrým počinem, k řešení je ale řada dalších problémů, se kterými tyto rodiny bojují - například velká byrokracie a zdlouhavý systém schvalování příspěvku na péči, regionální nedostatek některých typů sociálních služeb a mnohé další.