KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Tiskové zprávy Petr Šilar (KDU-ČSL): Naše lesy potřebují okamžitou pomoc

Petr Šilar (KDU-ČSL): Naše lesy potřebují okamžitou pomoc

Přidáno 9. 6. 2021

Senátor Petr Šilar (KDU-ČSL a nezávislí) varuje před přehlížením škod v lesním hospodářství způsobených kůrovcovou kalamitou. Vláda podle jeho slov tento problém nebere vážně a systematicky zapomíná na ztráty lesáků už několik let.

„V Senátu jsem k tomu předložil usnesení, v němž vyzýváme Ministerstvo financí, aby konalo a uvolnilo potřebné finance. Upozorňuji na to, že podle kvalifikovaných odhadů dosáhly kůrovcové škody od roku 2017 již skoro 90 miliard korun,“ vysvětlil Šilar, který je v Senátu předsedou podvýboru pro zemědělství Výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu.

„Na finanční ztráty na lesním porostu pro loňský rok Ministerstvo financí však nechce uvolnit ani korunu. Tomu nerozumím. Naši lesáci přitom potřebují minimálně 7 miliard korun. Ty škody v našich lesích jsou opravdu značné,“ doplnil senátor.

„Vlastníci lesů potřebují stabilní podporu na obnovu lesů po kůrovcové kalamitě a na adaptaci lesních porostů na změnu klimatu každoročně, aby nemuseli složitě každý rok vysvětlovat a žádat o dostatečný objem finančních prostředků. Je opravdu smutné, že vlastníci musí doslova chodit s prosíkem, aby vláda uvolnila dostatečné finanční prostředky na boj s kůrovcovou kalamitou. Jsem ráda, že Senát podpořil Lesnickou výzvu II,“ doplnila senátorka Jaromíra Vítková z klubu KDU-ČSL a nezávislí.

V usnesení, které bylo přijato na dnešní schůzi Senátu a jehož předkladatelem je Petr Šilar, vyzývá Senát ministryni financí Alenu Schillerovou k tomu, aby o oněch 7 miliard navýšila státní rozpočet. Šilar přitom zdůrazňuje, že tyto peníze lesáci využijí na obnovu lesních porostů.