KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Tiskové zprávy Pavla Golasowská /KDU-ČSL/: Příručka MPSV o výchově mládeže je v rozporu s právní úpravou i zdravým

Pavla Golasowská /KDU-ČSL/: Příručka MPSV o výchově mládeže je v rozporu s právní úpravou i zdravým rozumem. Lidovci žádají její okamžité stažení

Přidáno 12. 4. 2018
Vyjádření poslankyně za KDU-ČSL Pavly Golasowské k interpelaci ministryně práce a sociálních věcí

Ministerstvo práce a sociálních věcí vydalo letos v březnu metodickou příručku pro sociální pracovníky. Mladiství podle ní získávají větší práva, než měli doposud. Takové patnáctileté dítě si tak může samo rozhodnout o tom, zda chce studovat nebo bydlet samostatně. V praxi to znamená, že pokud například dítě chodí takzvaně za školu, sociální pracovníci by mu v tom neměli bránit. Navíc dítě si může podle příručky samo rozhodovat o svém zdraví - pokud bude brát drogy, má na takové rozhodnutí podle ministerstva právo.

Podle KDU-ČSL je příručka nejen v rozporu se současnou právní úpravou, ale i zdravým rozumem. Proto dnes budu apelovat na ministryni práce a sociálních věcí Jaroslavu Němcovou, aby příručku okamžitě stáhla. KDU-ČSL jednoznačně prosazuje tradiční a rozumnou výchovu dětí ze strany rodičů i sociálních pracovníků. Lidovci odmítají, aby stát u dětí podporoval zahálčivý život nebo experimentování s návykovými látkami. ​