KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Tiskové zprávy Pavla Golasowská /KDU-ČSL/: Nemáš respirátor? Tak do obchodu nelez a ani nejez!

Pavla Golasowská /KDU-ČSL/: Nemáš respirátor? Tak do obchodu nelez a ani nejez!

Přidáno 1. 3. 2021

Dnes je první den uzávěry a přísný lockdown, který s sebou mimo jiné nese povinnost mít respirátor i při nákupu v obchodech. Mnoho občanů se předzásobilo a respirátory si nakoupili zejména přes internet.  Nicméně máme tady skupinu obyvatel, kteří jednak internet nemají a jednak vládní nařízení nesledují. Řeč je o klientech sociálních služeb, a to hlavně o klientech azylových domů, nocleháren, denních center, kterým dnes nebylo umožněno nakupovat. Neměli totiž respirátor.

Sociální služby respirátory pro klienty nemají a v Potravinových bankách, jak bylo v médiích avizováno, mají pouze jednorázové roušky, s těmi je ale ostraha obchodu dovnitř nepustí. Kde se stala chyba? Vládní nařízení opět přišlo dříve, než schopnost distribuovat respirátory potřebným. A máme v republice vůbec dostatek respirátorů pro všechny, když máme platné nařízení o zákazu vstupu na určitá místa bez nich? Další otázkou je, zda je vůbec má kdo rozvézt? A co si mají počít ti, kdo respirátor nevlastní? Zřejmě jsou odsouzeni zemřít hlady. Naše milá vládo, sestup z výšin mezi prostý lid a přijď se podívat, jak to zase (ne)funguje.