KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Tiskové zprávy ODS, KDU-ČSL a TOP 09 chtějí ve sněmovně prosadit odškodňovací zákon a korespondenční volbu ze zahra

ODS, KDU-ČSL a TOP 09 chtějí ve sněmovně prosadit odškodňovací zákon a korespondenční volbu ze zahraničí. Jednat chtějí také o očkování.

Přidáno 13. 1. 2021

Občanští demokraté, lidovci a TOP 09 podají během zítřka podpisy nutné ke svolání mimořádné schůze Sněmovny. Poslanci by se na ní měli zabývat korespondenční volbou ze zahraničí a odškodňovacím zákonem. V rámci řádného jednaní dolní komory chtějí koaliční strany probrat připravenost státu na očkování.

„Máme pro vás tři zprávy, dohodli jsme dnes tři iniciativy. Všechny se týkají aktuální situace. Jedna vyhlášených voleb, dvě se týkají pandemie covid-19. Spolu s KDU-ČSL a TOP 09 svoláváme mimořádnou schůzi Sněmovny, která se bude zabývat dvěma klíčovými body. Prvním z nich je korespondenční volba ze zahraničí, protože i občané ČR žijící v zahraničí by měli mít právo projevit svůj názor ve volbách. Druhým bodem je navýsost aktuální odškodňovací zákon. Stovky tisíc podnikatelů nemohou žít stále v nejistotě a čekat na další a další tiskovky vlády na to, zda se nad nimi ministři slitují. Kompenzace musí být předvídatelné a hlavně dostatečné. Dalším aktuálním a stěžejním tématem je očkování. Z dostupných informací se zdá, že vláda v porovnání s dalšími zeměmi EU opět selhává, proto se chceme vlády na řádné sněmovní schůzi ptát na aktuální připravenost státu na tuto důležitou logistickou operaci,“ říká předseda ODS Petr Fiala.

„Češi v zahraničí čekají dlouhé roky na to, kdy bude konečně zavedena korespondenční volba. Je nejvyšší čas jim to umožnit, jelikož jim není dění v Česku lhostejné. Stále se kvůli své občanské povinnosti musí trmácet stovky a někdy i tisíce kilometrů na nejbližší české velvyslanectví. Rychlé zavedení korespondenční volby už pro následující volby není nerealistické. Když bylo v létě zapotřebí upravit volební zákon kvůli epidemii, byla ta otázka několika týdnů,“ vysvětluje předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Usilujeme o návrat naší společnosti do ekonomického a společenského normálu. Cílem je udržet konkurenceschopnost české ekonomiky bez toho, aby bylo ohroženo fungování zdravotnického systému a především životy lidí! Očkování a hlavně jeho dobrá organizace je cesta k tomuto cíli. Vláda tento plán ale nemá! Už měsíce hovoříme o tom, že vakcinace je cesta k rozvolnění opatření a přechodu k běžnému fungování společnosti. Teď u nás vakcíny máme, ale ukazuje se, že nejsme schopni je rychle a efektivně rozdistribuovat, ač bylo na přípravu času dost! Vláda prostě nemá dobrý funkční plán! Drží nás doma a znemožňuje nám podnikat a svobodně fungovat. Proto nezbytně potřebujeme znát odpovědi na otázky typu: Za jak dlouho od schválení Evropské agentury pro léčivé přípravky je vláda schopna dostat do Česka dostatečné množství vakcíny a zahájit očkování? Za jak dlouho jsme schopni v proočkovanosti populace dosáhnout stejných výsledků jako například Velká Británie? Jak vyřešíme takové zásadní jednotlivosti jako je mobilita seniorů v souvislosti s očkováním? Zároveň je nutné stále vést jasnou, pravdivou a pozitivní informační kampaň týkající se očkování a všeho, co s tím souvisí. Stále je třeba testovat, trasovat a dělat účinná cílená nikoli plošná opatření. Dlouhodobě vládě nabízíme odbornou spolupráci prostřednictvím společného expertního AntiCovid týmu, ale i v takto exponované době vláda nereaguje a její opatření situaci spíše komplikují,“ uzavírá předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.