KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Tiskové zprávy Oceňujeme uzavření dohody na Evropské radě. Premiér Babiš ale ze svých priorit nic neprosadil

Přidáno 21. 7. 2020

Lidovci vítají, že se po čtyřech dnech náročných jednání podařilo dosáhnout dohody. Základní výtky premiéra Andreje Babiše v dohodě ale zůstávají. „Svědčí to o jeho slabé vyjednávací pozici v Evropské radě,“ komentuje výsledek summitu předseda Výboru pro evropské záležitosti a místopředseda lidovců Ondřej Benešík.

Jde například o kritérium nezaměstnanosti za posledních pět let, podle kterého se bude rozdělovat až 70 % dotačních prostředků z nástroje na podporu oživení a odolnosti. Takzvané rabaty, tedy finanční vratky čistým plátcům, které premiér Babiš kritizuje, budou dokonce navýšeny. Slabou náplastí je navýšení prostředků na kohezi pro Českou republiku asi o 1,5 miliardy eur. Na druhé straně ČR pravděpodobně přijde o 2 miliardy z fondu na přechod k bezuhlíkovým energetickým zdrojům.

„V kontrastu k výsledku premiéra Babiše je úspěch Polska a Maďarska. Jejich premiéři dosáhli v podstatě všeho, co chtěli, a domů odjíždí spokojení,“ doplňuje Benešík.

Podle Benešíka není chvástání premiéra Babiše o nejlepším vyjednaném výsledku namístě. „Poláci budou třetím největší příjemce podpory a Maďarům kritérium nezaměstnanosti vyhovuje. Navíc podmíněnost čerpání s dodržováním principů právního státu, které by jak polské, tak maďarské vládě mohla dělat vrásky, v dohodě není,“ dodává na závěr.

Europoslanec a místopředseda KDU-ČSL Tomáš Zdechovský uvádí, že nejcennější na výsledcích summitu je uzavřená dohoda se všemi lídry. Pro Českou republiku to znamená pozitivní signál pro všechny podnikatele a investory, že je EU připravena výrazně pomoci řešit dopady současné ekonomické krize. „Teď musí ale okamžitě začít pracovat naše vláda a připravit projekty, kde bude možné tyto peníze investovat. Aby to nedopadlo jako obvykle, kdy máme peníze, ale neumíme je utratit za smysluplné projekty,“ říká.