KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Tiskové zprávy Občansky aktivní mládež je pro demokracii nezbytná, říkají senátoři a senátorky za KDU-ČSL a nezávis

Občansky aktivní mládež je pro demokracii nezbytná, říkají senátoři a senátorky za KDU-ČSL a nezávislé

Přidáno 25. 4. 2018

KDU-ČSL považuje aktivní mladé lidi za jeden z klíčových prvků rozvoje a uchování hodnot liberální demokracie. Jedním z nástrojů, jak zvyšovat povědomí o těchto hodnotách, je podle lidovců unijní program Erasmus +.

O Zprávě Evropské komise týkající se dosavadního průběhu tohoto programu fungujícího od roku 2014 informoval na tiskové konferenci senátorského klubu „KDU-ČSL a nezávislí“ senátor Václav Hampl. Erasmus + je podle něj vnímán jako jeden z úspěšných evropských projektů za poměrně málo peněz. „Aktuální rozpočet programu činí necelých 16,5 miliardy eur. Doposud strávilo významný čas na různých evropských akademických a vědeckých pracovištích přibližně 1,8 milionu mladých lidí,“ konstatoval senátor Hampl.

Spolu s předchůdcem současného programu, programem Erasmus, funguje tato podpora výjezdů za vzděláním již 30 let. Během této doby využilo možnost vycestovat asi 9 milionů mladých Evropanů. Kromě nabývání vědomostí a zlepšování jazykových kompetencí tento program podle Václava Hampla napomáhá přátelským vztahům v Evropě, což je jeden z klíčových důvodů existence Evropské unie jako takové.
Podpora občanských aktivit studentů
O dalších aktivitách mladých lidí mluvil senátor Zdeněk Papoušek. Přiblížil průběh nedávného kulatého stolu k petici „Vyjdi ven“ za účasti zástupců senátorů, petentů z řad středoškolské i vysokoškolské mládeže a zástupců odborné veřejnosti. „Studentská veřejnost touto peticí vyzvala ústavní orgány, zejména Senát – který mají studenti podle vlastního vyjádření v oblibě – aby podnikly konkrétní kroky v neblahé situaci týkající se sestavování vlády, resp. kroků prezidenta republiky v tomto procesu,“ okomentoval senátor Papoušek.
Debatu se studenty považuje senátor Papoušek za důležitou i v kontextu role občanské společnosti v současné demokracii. Kulatý stůl podle něj splnil svůj účel. Na jeho základě bude senátní Výbor pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice, jemuž Zdeněk Papoušek předsedá, připravovat usnesení, aby tato občanská aktivita studentů byla adekvátně podpořena a oceněna.
Nulová tolerance alkoholu v krvi u cyklistů
Jménem senátorského klubu KDU-ČSL a nezávislých se k novele senátorů Ivo Valenty a dalších o změnách zákona o silničním provozu vyjádřil senátor Lumír Kantor. Návrh tohoto zákona zavádějícího toleranci 0,5 promile alkoholu v krvi u cyklistů na cyklostezkách označil za společensky nepřijatelný z mnoha důvodů. „Jedním z nich je relativně vysoká míra požívání alkoholických nápojů u osob mladších 15 let v České republice, ale také různá tolerance alkoholu v organizmu u konkrétních osob,“ upřesnil Kantor. Právě z těchto důvodů senátoři a senátorky klubu "KDU-ČSL a nezávislí" nepovažují navrhovanou novelu za akceptovatelnou.