KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Tiskové zprávy Novinky z Evropského parlamentu

Novinky z Evropského parlamentu

Přidáno 26. 10. 2018

Pavel Svoboda: Ukrajinský režisér a politický vězeň v Rusku Oleg Sencov laureátem Sacharovovy ceny za svobodu myšlení 2018
Evropský parlament 25. října 2018 oznámil, že udělí Sacharovovu cenu ukrajinskému režisérovi Olegu Sencovovi za svobodu myšlení. Europoslanci tím potvrdili, že žádají jeho propuštění. Sencova nominovala Evropská lidová strana jakožto „symbol přibližně sedmdesáti Ukrajinců neprávem zatčených a odsouzených k dlouhým trestům ruskými okupačními silami na Krymu“. Udělení Sacharovovy ceny ukrajinskému režisérovi podpořili europoslanci na plénu potleskem vestoje. Ocenění navazuje na rezoluci z letošního června vyzývající Rusko k bezpodmínečnému propuštění Sencova a dalších 70 politických vězňů, kteří jsou v současné chvíli protiprávně vězněni na území Ruska a Krymu.
„Tímto oceněním dnes vysíláme jasný signál Rusku, že Evropa stojí jednotně na straně svobody, spravedlnosti, dodržování právního státu a hlavně demokracie. Oleg Sencov si cenu zaslouží za svou neutichající odvahu a odhodlání. Stal se symbolem boje za propuštění politických vězňů nejenom v Rusku, ale i po celém světě,“ vysvětluje europoslanec a předseda Výboru pro právní záležitosti Evropského parlamentu Pavel Svoboda (KDU-ČSL/ELS).
Oleg Sencov, který je také odpůrcem ruské anexe Krymu, byl v srpnu 2015 odsouzen v Rusku na dvacet let za údajný terorismus a obchodování se zbraněmi, což odmítá. Rozsudek kritizovala Evropská unie, USA, organizace Amnesty International i Kyjev. Nedávno po čtyřech měsících ukončil hladovku, kterou chtěl dosáhnout propuštění všech ukrajinských politických vězňů v Rusku.

Michaela Šojdrová: Připomněli jsme si 100 let od vzniku Československa i naše křesťanské kořeny
Česká a slovenská delegace v Evropské lidové straně uspořádaly vzpomínkové akce ke stému výročí vzniku samostatného Československa.  Dne 22. října se v kryptě katedrály Notre-Dame ve Štrasburku konala mše svatá k výročí vzniku Československé republiky. Následující den poslanci zahájili v prostorách Evropského parlamentu výstavu k založení Československa.

Michaela Šojdrová předsedovi Evropského parlamentu Antonio Tajanimu předala “poutní kříž“ z Velehradu, jehož autorem je známý akademický sochař Otmar Oliva. „Kříž je dar Parlamentu od českých a slovenských poslanců Evropské lidové strany,“ vysvětlila Michaela Šojdrová. Antonio Tajani v souvislosti s převzetím kříže uvedl, že „kříž není jen symbolem naší křesťanské identity, ale je to i zpráva o tom, že se ke křesťanství hlásíme, že prosazujeme křesťanské hodnoty a neseme za společnou Evropu odpovědnost." Tajani zdůraznil, že křesťanství je společné pojítko mezi evropskými národy.

Poutní kříž z Velehradu přivezla Michaela Šojdrová do Evropského parlamentu v listopadu 2014 u příležitosti návštěvy papeže Františka.  Kříž zdobí liturgický prostor pro slavení mší svatých.
Od dnešního dne zůstane kříž vystaven i pro účely výzdoby parlamentu. Je to krásné umělecké dílo, které by mělo budoucím generacím politiků, úředníků i návštěvníků, připomínat hodnoty, na kterých je Evropská unie založena, “ uvedla při předání Michaela Šojdrová.

Na ceremonii k výročí samostatného státu vystoupil i pěvecký sbor AVE z Arcibiskupského gymnázia v Kroměříži. Studenti zazpívali obě státní hymny, české lidové písně a Ódu na radost, hymnu EU.

Tomáš Zdechovský: Schengenský informační systém - navracení migrantů a bezpečnější EU
Tento týden europoslanci schválili konečnou podobu reformy Schengenského informačního systému (SIS), který zaručí, že zločinci a lidé bez nároku na pobyt v Schengenu nebudou moci unikat před zákony napříč EU.

„Schengenský informační systém denně využijí stovky policistů, vyšetřovatelů a migračních orgánů ve všech státech Schengenu. Jen za posledních pět let díky němu bylo dopadeno 200 000 osob představujících pro občany bezpečnostní riziko. Díky rozšíření svého záběru bude nyní tento systém pomáhat i s řešením migrace do EU. Záznamy o všech, kteří nemají nárok na azyl v EU, budou automaticky dostupné jak policii, tak celníkům ve všech členských státech. Ilegální migranti se tak nebudou moci před povinným návratem domů v EU schovávat. To považuji za zásadní úspěch unijní spolupráce. Jedině důsledné navracení těch, kteří nemají nárok na mezinárodní ochranu, umožní snížit zátěž migrace na členské státy a jejich občany,“ vysvětluje Tomáš Zdechovský, který nová opatření aktivně připomínkoval ve Výboru Evropského parlamentu pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci (LIBE).

Do nové generace Schengenského informačního systému budou nahrávány také otisky prstů a DNA nalezené na místech zločinu v jednom členském státě tak, aby policie a soudní orgány v členském státě, kam pachatel uteče, mohly kdykoliv tohoto člověka identifikovat a zadržet. Nový systém navíc bude hrát důležitou roli v prevenci únosů a obchodování s dětmi. Policie a hraniční kontroly budou mít možnost převzít dítě do ochranné péče poté, co je tento informační systém informuje o zneužívání nebo únosu dětí ať již jejich nejbližšími nebo překupníky zaměřenými především na děti migrující do Evropy bez doprovodu dospělých.