KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Tiskové zprávy Novela volebního zákona z pera KDU-ČSL leží ve Sněmovně už od listopadu 2019

Novela volebního zákona z pera KDU-ČSL leží ve Sněmovně už od listopadu 2019

Přidáno 8. 2. 2021

Ústavní soud tento týden zveřejnil nález, podle kterého je současný volební systém v rozporu s ústavou, protože mimo jiné nerespektuje stejnou váhu hlasu každého voliče. „Ústava garantuje volební právo v České republice jako všeobecné, tajné, přímé a rovné. Tato rovnost je ale v současnosti popírána poněkud deformovaným poměrným volebním systémem,“ uvedl při předkládání novely tehdejší předseda KDU-ČSL Marek Výborný, který se na její přípravě zásadním způsobem podílel.

„Jako poslanec KDU-ČSL reprezentuji asi 29 tisíc voličů. Poslanec hnutí ANO reprezentuje cca 19 tisíc voličů a poslanec nejmenší parlamentní strany, kterou je hnutí STAN, reprezentuje skoro 44 tisíc voličů,“ ilustroval nevyváženost současného volebního systému předkladatel novely Matek Výborný a dodal, že v první řadě jde o občana – voliče, jehož hlas musí mít stejnou váhu, jinak se z voleb vytrácí rovnost, kterou nám všem zaručuje ústava a uznal to i Ústavní soud.

Současný přepočet hlasů na mandáty znamená, že strana, která obdrží šest procent hlasů, získává asi tři procenta mandátů, zatímco strana s třiceti procenty hlasů má skoro čtyřicet procent mandátů. Každý vidí na první pohled onu nespravedlivou nevyváženost. To návrh KDU-ČSL narovnává.

Argumenty Ústavního soudu jsou v novele z pera KDU-ČSL zapracované

Navrhovaná novela volebního zákona z listopadu 2019 upravuje přepočítávání hlasů na mandáty a snižuje volební klauzuli pro koalice pro vstup do PS na 7 resp. 9 resp. 11 procent. Obojí zrušil v současném volebním zákonu Ústavní soud. Rozdělení mandátů v rámci 1. a následně 2. skrutinia by v maximální možné míře v našem návrhu respektoval poměrný volební systém, jak je dán Ústavou pro volby do Poslanecké sněmovny. „Pokud jde o kvóra pro koalice, jsme přesvědčení, že bychom měli jít cestou, která je standardní ve většině zemí Evropské unie, tedy s načítacím kvórem, sedm, devět, jedenáct procent. Načítací kvórum zamezí tomu, aby ve sněmovně bylo neúměrné množství politických subjektů jenom proto, že se deset malých stran spojilo a získalo dohromady 5,5 procent hlasů,“ vysvětluje Marek Výborný.

Zachování volebních krajů

Rozdělení současných volebních krajů, stejně jako 5% hranici pro vstup do sněmovny návrh KDU-ČSL zachovává. Tato ustanovení ani nenapadl Ústavní soud. Zároveň by to podle navrhovatelů novely nevylučovalo možnost dostat mandáty menších politických subjektů i do menších volebních krajů. „Omezili jsme se na velmi minimalistickou úpravu, protože dlouhodobě, bez ohledu na Ústavní soud, jsme přesvědčeni o tom, že volební zákon vykazoval velkou míru nespravedlnosti a diskriminace. Diskriminace vůči stranám, které chtějí spolupracovat v rámci koalic, a nespravedlnost vůči voličům,“ konstatoval Výborný.

Kontakt s voliči v rámci krajů je důležitý

Zachování volebních krajů je podle poslance Výborného důležité také pro udržení kontaktu zákonodárců s občany, kteří ho do sněmovny zvolili. Jejich zrušení by vedlo k ještě většímu odtržení politiky od reálného života a problémů občanů.