KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Tiskové zprávy Náklady na vyplacení kompenzačního bonusu pro postižené koronavirem musí nést stát namísto krajů a o

Náklady na vyplacení kompenzačního bonusu pro postižené koronavirem musí nést stát namísto krajů a obcí

Přidáno 13. 5. 2020

Třetinu reálných nákladů na výplatu kompenzačního bonusu chtěl stát přenést podle vládní předlohy na územní samosprávné celky. Podle odhadů by tak obce přišly dohromady o 11 miliard korun a kraje až o 4 miliardy korun. Senátoři z klubu KDU-ČSL a nezávislí Šárka Jelínková, Renata Chmelová a Jiří Čunek proti tomu zakročili pozměňujícím návrhem, podle něhož se bude kompenzační bonus vyplácet pouze z peněz, které jdou do státního rozpočtu, protože kraje a obce peníze ze svých rozpočtů potřebují na nutné investice.

„Plně cítíme s živnostníky a chápeme jejich složitou situaci, ale zároveň nám záleží na rozvoji obcí a krajů. Ty už jsou teď hodně zatížené. Pokud by musely své rozpočty upravit ještě více, bylo by to na úkor investic a krize by trvale déle,“ vysvětlila senátorka a první místopředsedkyně KDU-ČSL Šárka Jelínková.

„Podle stávající verze ministerstva financí by jednu třetinu tohoto protikrizového opatření nesly územní samosprávy. Tato opatření je třeba koordinovat. Jedno opatření nesmí být na úkor druhého a obce a kraje by to značně poškodilo,“ popsala senátorka Renata Chmelová, která je zároveň starostkou Prahy 10.

Zásah Senátu byl důležitý proto, aby vláda už dále nepoškozovala obce a kraje. Ty se již dnes zásadně podílí na zmírňování dopadů koronavirové krize a stát je nesmí více zatěžovat.