KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Tiskové zprávy Na návrh lidovců poslanci odsoudili kroky Lukašenkova režimu

Na návrh lidovců poslanci odsoudili kroky Lukašenkova režimu

Přidáno 26. 5. 2021

K sankcím proti Bělorusku by se podle Poslanecké sněmovny měla přidat i Česká republika. Kriminální akt běloruského režimu jen ukazuje na to, že země již zcela ztratila zábrany a spolu s Ruskem testuje, co si může dovolit nejen ke svým obyvatelům, ale i vůči ostatním státům.

Sněmovna tak v přijatém usnesení požaduje nezávislé vyšetření celého incidentu a vyzývá vládu Běloruské republiky k okamžitému propuštění Ramana Prataseviče a Sofie Sapegeové, kteří byli zatčeni na palubě letadla společnosti Ryanair. To bylo v neděli 23. května 2021 donuceno za pomocí stíhačky k nouzovému přistání v Minsku, když se pohybovalo na trase z Řecka do Litvy.

Stojíme za evropskými sankcemi
Dolní komora na návrh předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky také vyzvala vládu, aby se jednoznačně postavila za spuštění účinných evropských sankcí. Mezi ně by mělo patřit například označení běloruského vzdušného prostoru za nebezpečný. Sankcí by měl být i zákaz letů běloruské státní společnosti Belavia do zemí a ze zemí EU. „Na běloruských ambasádách včetně té v Praze stále působí oficiální zástupci KDB, která je s největší pravděpodobností zodpovědná za tento čin. Uvalení cílených ekonomických sankcí na běloruské podniky, oligarchy a další podnikatele, kteří přímo spolupracují s prezidentem Lukašenkem a prostřednictvím kterých režim financuje své výdaje a skrze které dochází k osobnímu obohacování čelných běloruských představitelů,“  stojí v přijatém usnesení. Vyšetření případného zapojení Ruska do této operace ale poslanci už neodhlasovali. ​