KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Tiskové zprávy Na návrh KDU-ČSL odsoudili evropští lidovci Lukašenkův režim

Na návrh KDU-ČSL odsoudili evropští lidovci Lukašenkův režim

Přidáno 29. 6. 2021

Politické shromáždění Evropské lidové strany dnes přijalo rezoluci, ve které odsuzuje Běloruský režim. V rezoluci zástupci nejsilnější politické síly v Evropě navrhují řadu konkrétních kroků, které by měly přijmout členské státy, aby podpořily demokratické síly v Bělorusku.

V rezoluci ELS označuje Lukašenkův režim za nelegální a nelegitimní, odsuzuje porušování lidských práv, nespravedlivé věznění mnoha lidí a perzekuci nezávislých médií, novinářů a studentů. ELS požaduje okamžité propuštění všech politických vězňů, rozšíření cílených sankcí vůči režimu a přesunutí sportovních soutěží mimo území Běloruska. Současně rezoluce vyzývá všechny státy EU k poskytnutí azylu všem, kteří z Běloruska prchají. Evropští lidovci navrhují, aby byla vytvořena koordinovaná pomoc pro běloruské studenty, kteří byli vyhozeni z vysokých škol pro své politické názory, aby své studium mohli dokončit v zemích EU. Lidovci zároveň navrhují, aby EU systematicky podpořila nezávislá běloruská média, která operují na území členských států EU.

Rezoluci předložila KDU-ČSL a dočkala se jednoznačné podpory
„Snažíme se jako KDU-ČSL využít všechny oficiální nástroje, které jako strana máme, protože nám na osudu Bělorusů i změně tamní politické situace velmi záleží. Naši členskou základnu jsme vyzvali k hromadnému psaní dopisů politickým vězňům, zároveň jsme jako strana přistoupili k patronaci nad několika vězni, jejichž osud sledujeme a snažíme se s nimi být v kontaktu. Právě odhlasovaná rezoluce je signálem, že hlavní politická síla v Evropě stojí za Bělorusy. Od kolegů z ostatních zemí cítím odhodlaní pomoci Bělorusům na cestě ke svobodě a demokracii,“ říká lidovec Ondřej Benešík, předseda výboru pro evropské záležitosti Poslanecké sněmovny.

V současné chvíli má v Bělorusku status politického vězně 520 lidí. Jejich počet se od začátku roku ztrojnásobil.

Plné znění rezoluce si můžete přečíct zde