KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Tiskové zprávy Miluše Horská na obranu třetího sektoru

Miluše Horská na obranu třetího sektoru

Přidáno 15. 8. 2018

Místopředsedkyně Senátu Parlamentu ČR Miluše Horská dnes na tiskové konferenci tlumočila vyjádření senátorského klubu KDU-ČSL a nezávislí k nedávným vyjádřením ministryně financí ohledně financování neziskových organizací.

„Jsme proti tomu, aby vláda bez rozmyšlení škrtala peníze pro neziskové organizace. Je škoda, že vláda nevyužívá poradní orgán Rady vlády pro neziskový sektor, která se ve volném čase se pravidelně schází s náměstky na všech resortech a vyhodnocuje činnost neziskových organizací i s ohledem na jejich financování. Stát si neziskové organizace zřídil proto, že některé aktivity nemůže vykonávat intenzivně, rychle, s nasazením. Proto zřídil a podporuje různé neziskové organizace, které jsou prodlouženou ruku státu,“ uvedla senátorka Horská.
Připomněla také, že v organizacích třetího sektoru je sdruženo mnoho tisíc občanů, kteří pracují dobrovolně. „Je to mnoho tisíc dobrovolně odpracovaných hodin na vrub států. Některé spolky mají dlouhou tradici, až 200 let, Sokoli, Orli, skauti. Mnoho z nich nastavovalo život pro svůj národ,“ zdůraznila také vlasteneckou rovinu občanské angažovanosti v této sféře.
„Žádná nezisková organizace nemá své peníze jisté. Každý rok se uchází o finance, které neví, jestli dostanou. Myslíme si, že máme tyto organizace nejen finančně, ale i morálně podpořit. Mnoho z nich je dehonestováno i prezidentem republiky nebo některými poslanci. Přitom mnozí dobrovolníci mnohou být i velkým morálním vzorem mladé generaci,“ řekla senátorka Miluše Horská i jménem expertní skupinu neziskových organizací, s níž se pravidelně schází.
Právě tato expertní skupina vydala aktuální stanovisko, v němž se uvádí: „Považujeme nestátní neziskové organizace za zásadní součást naší společnosti, poskytující služby, které stát sám často nedokáže zajistit nebo to pro něj není výhodné. Tyto organizace si zasluhují podporu jak finanční, tak morální.“
Celé prohlášení k dispozici zde.