KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Tiskové zprávy Miluše Horská /KDU-ČSL/: Vyzýváme poslance k tomu, aby odložili volbu nových členů Rady ČR

Přidáno 31. 3. 2021

Stálá komise Senátu pro sdělovací prostředky dnes navrhla usnesení, v němž vyzývá Poslaneckou sněmovnu k tomu, aby oddálila volbu nových členů do Rady České televize. „Výběr některých kandidátů do Rady ČT může přinést ohrožení její nezávislosti. Hrozí útok na samotnou podstatu veřejnoprávního média, vysvětluje situaci senátorka Miluše Horská, která je členkou Stále komise Senátu pro sdělovací prostředky.

„Tady se musíme ozvat. Hlavně je třeba vládě připomenout to, co má napsáno ve svém programovém prohlášení, tedy že chce zachovat stávající úpravu postavení veřejnoprávních médií a hodlá podporovat jejich nezávislost. Nadcházející volba tohle může popřít, upozorňuje Horská. Stálá komise pro sdělovací prostředky dnes přijala usnesení, v němž důrazně vyzývá Sněmovnu k odkladu volby členů Rady ČT. Na jednání si pozvala i generálního ředitele České televize Petra Dvořáka.

Znepokojeni ze současného stavu klíčového dozorového orgánu veřejnoprávní České televize jsou i poslanci. „Veřejnoprávní média jsou jistým hlídacím psem demokracie. A neměla by se stát nástrojem politického boje. Proto musíme hájit jejich nezávislost a to i s vědomím, že i my můžeme mít legitimní výhrady k některým krokům ČT. Je absurdní, aby dohled na ČT měly osoby, které samy jsou na hony vzdáleny respektu k roli médií jako veřejné služby,” uvedl poslanec KDU-ČSL Marek VýbornýPřipomeňme, že Poslanecká sněmovna má v dubnu volit čtyři nové členy Rady České televize.