KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Tiskové zprávy Miluše Horská (KDU-ČSL): Důstojné stáří i umírání jsou témata, o kterých musíme mluvit. Na toto téma

Miluše Horská (KDU-ČSL): Důstojné stáří i umírání jsou témata, o kterých musíme mluvit. Na toto téma se proto uskutečnila konference v Senátu

Přidáno 31. 5. 2022

Pod záštitou senátorky Miluše Horské se v Senátu dnes konala konference na téma Sociální práce a lidská práva. Tématem bylo například respektování lidské důstojnosti a lidských práv v sociálních službách, lidská práva očima klientů občanských poraden nebo reflexe sociální práce z pohledu Kanceláře veřejného ochránce práv.

Se svými zkušenostmi a poznatky na konferenci vystoupili zástupci vládního i nevládního sektoru z České a Slovenské republiky. Zkušenosti z obou zemí jsou totiž velmi podobné. Účastníci mluvili o náročnosti práce v sociálních službách, která jde ruku v ruce s nedostatečným finančním ohodnocením i nízkou společenskou prestiži. „Nutně potřebujeme zlepšit podmínky pro výkon této profese,“ uvedla předsedkyně Výboru pro sociální politiku Miluše Horská.

Důležitým tématem byla i podpora péče v domácím prostředí, která je bohužel stále nedostatečná a neumožňuje rodině pečovat o svého blízkého. Pandemie navíc ukázala zranitelnost velkých pobytových služeb. Je potřeba podpořit neformálně pečující a posílit zdravotně sociální služby. Podle náměstkyně ministerstva práce a sociálních věcí Zdislavy Odstrčilové by k tomu mělo dojít už v letošním roce díky novele Zákona o sociálních službách. Sociálně zdravotní pomezí by mělo být řešeno samostatnou legislativní normou.

Účastníci konference se shodli na tom, že v centru pozornosti sociální práce by měl být vždy člověk. „Stáří a bezmoc je téma, které se dříve či později bude týkat každého z nás. Nemůžeme zařídit, aby lidé nestárli, neumírali a nepotřebovali pomoc druhých. Ale můžeme zařídit, aby se nepřestali cítit jako lidé,“ dodala senátorka Horská.