KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Tiskové zprávy Marie Jílková (KDU-ČSL): Pro rodiče dva měsíce volna navíc

Marie Jílková (KDU-ČSL): Pro rodiče dva měsíce volna navíc

Přidáno 23. 3. 2022

Rovnováha mezi pracovním a soukromým životem je pro mnoho rodičů velkou výzvou, zejména kvůli stále většímu rozšíření prodloužené pracovní doby a měnícím se rozvrhům pracovní doby. To má negativní dopad na možnost trávit více čas s dětmi. Dva měsíce volna mohou rodiče vyčerpat do 8 let věku dítěte. Dovolenou budou moci čerpat všichni rodiče v zaměstnaneckém poměru. Právní úpravu by měla Sněmovna přijmout do srpna 2022.

Tuto úpravu rodičovského volna zavádíme v návaznosti na směrnici Evropského parlamentu a Rady (EU) 2019/1158 ze dne 20. června 2019 o rovnováze mezi pracovním a soukromým životem rodičů a pečujících osob, která upravuje slaďování rodiny a práce napříč všemi evropskými státy.

„Čas strávený s dětmi je to nejcennější, co jako rodiče máme. Tento návrh chce zakotvit 2 měsíce volna pro rodiče dětí do věku 8 let – mohou ho využít oba rodiče. Tedy na jedno dítě do osmi let může matka vyčerpat dva měsíce a stejně tak dostane dva měsíce i otec. Z vlastních zkušeností vím, jak je tenhle čas potřebný třeba během letních prázdnin. Chceme dát rodičům šanci si užít svoje rodičovství. Zejména sólo-rodiče mají veliký problém pokrýt letní prázdniny svoji řádnou dovolenou. Existují i případy, kdy před prázdninami musí dát výpověď v práci, aby se přes léto mohli starat o své děti,“ vysvětluje předsedkyně Stálé komise pro rodinu a rovné příležitosti Marie Jílková (KDU-ČSL).

Toto volno se týká všech rodičů, kteří jsou v zaměstnaneckém poměru. Chceme, aby si rodiče mohli 2 měsíce dovolené vybírat po dnech nebo týdnech po dobu 8 let. ,,Každá rodina je jiná a má jiné potřeby, vše je proto vedeno snahou umožnit maximální flexibilitu,” dodává Jílková.

Nejvhodnější technické řešení administrace dávky je takové, které rodiče ani zaměstnavatele nezatíží zbytečnou byrokracií. ,,Nechceme jít cestou zvláštní dávky vyplácené prostřednictvím Úřadu práce nebo Českou správou sociálního zabezpečení, protože rodina a rodičovství není „sociální případ,“ ale běžná životní situace, kterou zažívá většina z nás,” dodala Jílková s tím, že navrhuje, aby 2 měsíce dovolené byly propláceny formou náhrady mzdy vyplácenou zaměstnavatelem; tyto platby budou zaměstnavatelům vráceny formou slevy na odvodech na sociální pojištění.