KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Tiskové zprávy Marian Jurečka: Za KDU-ČSL navrhujeme zvýšit kompenzační bonus na 20 tisíc měsíčně

Přidáno 26. 11. 2020

Během druhé vlny pandemie vládní koalice neumožnila živnostníkům odpuštění odvodů, takže jim nyní při čerpání kompenzačního bonusu a po zaplacení odvodů zůstává jen 10 tisíc na měsíc. „Za KDU-ČSL opakovaně požadujeme, aby živnostníci mohli čerpat více podpor současně. Je naprosto zřejmé, že deset tisíc je pro rodinné rozpočty živnostníků málo,“ uvedl předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Výše kompenzačního bonusu by se podle Jurečky měla zvýšit ze současných 500 Kč na 667 Kč za den, čímž by měsíční částka vyplácená formou kompenzačního bonusu vzrostla z 15 tisíc na 20 010 Kč. „Chceme, aby lidem po odečtení odvodů v peněžence zůstalo zhruba totéž, co během první vlny pandemie a dokázali tak pokrýt aspoň nejnutnější životní náklady. Zároveň je důležité, aby čerpání kompenzačního bonusu mohlo být kombinované s dalšími formami podpory, jako je například COVID nájemné nebo s jinou formu podpory,“ konstatoval Jurečka a zároveň připomněl, že schodek letošního státního rozpočtu takovéto proplácení kompenzací živnostníkům bez problémů umožňuje. Návrh ve čtvretk ve sněmovně ale zamítla vládní koalice s komunisty.