KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Tiskové zprávy Marian Jurečka: KDU-ČSL navrhuje automatickou valorizaci výživného – týká se zhruba milionu dětí

Přidáno 25. 3. 2021

Žádost o zvýšení výživného nebývá u žádného z expartnerů populárním krokem. Stres a obavy pečujících rodičů bývají někdy tak silné, že se k takovému kroku odhodlávají hodně dlouho nebo žádost dokonce nikdy nepodají. A ve výsledku na to doplatí dítě, protože inflace postupně ukrajuje z peněz určených na jeho obživu, ale náklady se stále zvyšují. Řešením je automatické každoroční navýšení výživného o roční inflaci.

„Na první pohled se může zdát, že současná tři procenta inflace ročně nejsou mnoho. Pokud si však představíme výživné na dvě děti ve výši 7 000 Kč, tak díky inflaci děti přijdou jen v průběhu jednoho roku o 2 500 Kč, za které jim lze pořídit třeba boty na zimu, nebo bezmála padesát obědů ve školní jídelně,“ uvádí předseda lidovců Marian Jurečka, který je zároveň i předkladatelem návrhu, podle něj by automatické zvyšování výživného vyřešilo i řadu dalších problémů.

„V současnosti je praxe taková, že stanovené výživné může změnit jedině soud a to jen při změně okolností, jako je například nástup dítěte do školy, přechod na střední školu nebo třeba na vysokou. Nutným předpokladem takového rozhodnutí je ale podání návrhu k soudu od některého z rodičů a absolvování dalšího soudního řízení,“ připomíná Jurečka a současně poukazuje na to, že soudy tak stále dokola zbytečně řeší agendu, která by se mohla automatickou valorizací elegantně odstranit. „Navíc by dotyčnému rodiči nevznikaly další zbytečné transakční náklady a současně by se předešlo i traumatizujícím situacím v podobě kontaktu s druhým rodičem,“ doplňuje lidovecký předseda.

Zhruba 66 tisíc nových rozsudků o výživném ročně
S ohledem na současnu situaci, kdy se každoročně bavíme o 33 000 nových rozsudcích o výživném pro děti z rozvedených rodin a o obdobném počtu dětí, které se narodí mimo manželství a jejich rodiče se také rozejdou, je nejvyšší čas reagovatNe všichni sice mají výživné stanovené soudně, přesto je zapotřebí, aby se druhý rodič na výživě spolupodílel ve spravedlivé výši.

„Z jiných zemí jsou přitom známé mechanismy, které zaručují automatickou valorizaci výživného navázanou na inflaci a rostoucí náklady na péči o dospívající děti týká se to například Německa, Nizozemí, Francie, Španělska, nebo Švédska a Finska,“ poukazuje na zahraniční praxi Jurečka.

„Proto navrhujeme, aby se výživné valorizovalo ze zákona a valorizace by se vztahovala i na všechny již platné rozsudky. Úprava výživného by probíhala vždy k 1. dubnu každého roku, a to o míru inflace vyhlašovanou každoročně Českým statistickým úřadem za předcházející kalendářnímu rok,“ uzavřel Jurečka, který si od návrhu slibuje nejen větší komfort pro obě strany, ale především dostatečné zabezpečení potřeb dítěte.