KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Tiskové zprávy Marian Jurečka (KDU-ČSL): Kabinet už nedodržuje ani vlastní programové prohlášení! Obnovitelné zdroj

Marian Jurečka (KDU-ČSL): Kabinet už nedodržuje ani vlastní programové prohlášení! Obnovitelné zdroje jsou přitom obrovským potenciálem do budoucna

Přidáno 16. 7. 2021

Vládní programové prohlášení kabinetu Andreje Babiše říká, že chce vláda podpořit akumulaci a lokální výrobce energie a přesně takové návrhy lidovci předložili. Podpora od poslanců hnutí ANO a ČSSD ale nepřišla.

Poslanci sice dnes schválili novelu energetického zákona, která má pomoci v boji proti energošmejdům, pro další nezbytné pozměňovací návrhy už ale nehlasovali. „U nových obnovitelných zdrojů budeme podporovat především lokální výrobu elektrické energie nebo tepla s co největší spotřebou nebo akumulací v místě výroby, tedy bez dalších provozních dotací,“ stojí v programovém prohlášení vlády. Návrhy z lidovecké dílny s programovým prohlášením vlády korespondovaly, přesto u vládních poslanců neprošly. Lidovci se tak tyto změny pokusí navrhnout znovu, a to prostřednictvím Senátu.

„Náš návrh ohledně akumulací byl prodiskutováván a připravovali jsme ho také v úzké spolupráci s ministerstvem průmyslu a obchodu. Pan ministr k němu nakonec zaujal neutrální stanovisko a vládní koalice to nepodpořila,“ uvedl nevěřícně lidovecký předseda Marian Jurečka s tím, že Sněmovna měla jedinečnou šanci ukázat, že Česká republika je zemí budoucnosti. Bohužel, se tak nestalo. „Tato vláda v čele s panem premiérem Babišem a panem vicepremiérem Havlíčkem jezdí po republice i v zahraničí a ohání se heslem The Country for the Future. Teď se ukázalo, že je to pouhé PR,“ doplnil lidovecký předseda, který v této oblasti předložil celou řadu návrhů, které se zabývají obnovitelnými zdroji a moderní energetikou. Cílem návrhů bylo využít příležitosti a udělat z České republiky soběstačnou zemi v oblasti energetiky, ulevit domácnostem a připravit naši legislativu tak, aby se neopakovaly některé neduhy z minulosti.

Po volbách to změníme. „Naši budoucnost vidíme v kombinaci jaderné energie a decentralizovaných obnovitelných zdrojů, zejména fotovoltaiky na střechách, jejíž energii budeme skladovat v bateriích. Vlastníkům zjednodušíme instalace zařízení na domech, získanou energii budou moci sdílet nebo prodávat,“ stojí v programu koalice SPOLU.