KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Tiskové zprávy Marek Výborný (KDU-ČSL): Významný krok pro stanovení volebních pravidel

Marek Výborný (KDU-ČSL): Významný krok pro stanovení volebních pravidel

Přidáno 4. 3. 2021

Ústavní soud počátkem února zveřejnil nález, podle kterého je současný volební systém v rozporu s ústavou, protože mimo jiné nerespektuje stejnou váhu hlasu každého voliče.
Dnešní mimořádná schůze Poslanecké sněmovny přiblížila Českou republiku ke konsenzu nad volebními pravidly.

„Dnešní jednání Poslanecké sněmovny udělalo důležitý krok  - projednalo novelu volebního zákona, který jsme jako KDU-ČSL předložili už v listopadu 2019. Je důležité, aby v České republice existovala volební pravidla, podle kterých se bude v říjnu tohoto roku volit o Poslanecké sněmovny. V případě, že by volby probíhaly dnes nebo zítra, nebylo by podle nálezu Ústavního soudu totiž možné přepočítat získané hlasy na jednotlivé mandáty,“ konstatoval na tiskové konferenci poslanec Marek Výborný.

Shoda nad volebním zákonem je nutná jak v Senátu, tak na půdě Poslanecké sněmovny. Jedině tak je možné, aby bylo jasno jak pro voliče, tak pro politické strany, podle jakých pravidel se bude volit letos na podzim.

„Děkuji všem poslancům napříč politickým spektrem za vstřícné jednání, za to, že jsme zkrátili lhůty pro projednávání a přiblížili jsme se tomu, aby tady mohly proběhnout svobodné volby a měli jsme tak možnost vybrat si své zástupce do zákonodárného sboru,“ uvedl Marek Výborný.