KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Tiskové zprávy Lumír Kantor /KDU-ČSL/: Jednaní o pořádání dětských letních táborů bylo úspěšné - tábory v létě budo

Lumír Kantor /KDU-ČSL/: Jednaní o pořádání dětských letních táborů bylo úspěšné - tábory v létě budou!

Přidáno 28. 4. 2021

Téma konání dětských letních táborů je nyní velmi aktuální. Podmínky se postupně ladí a samozřejmostí je, že se nesmí zásadně zhoršit epidemická situace. „Podmínky pro letošní rok budou rámcově vycházet z loňských pravidel, pravděpodobně bude povinný test na koronavirus minimálně 72 hodin před odjezdem,“ konstatoval Lumír Kantor, senátor za KDU-ČSL, který se včera sešel s hlavní hygieničkou a se zástupci České rady dětí a mládeže, zastřešující dětské organizace pro více jak 100 tisíc dětí. Bližší informace a podrobné pokyny před odjezdem se rodiče ještě včas dozvědí, momentálně dostávají přesnější obrysy.

„Apeloval jsem na schůzce také na postupné rozvolňování pravidel pro děti a mládež ohledně venkovních aktivit. Venkovní sportoviště, skautské kroužky, turistické oddíly a řadu dalších venkovních aktivit je možné provozovat už nyní, pokud se dodrží konkrétní podmínky a opatření,“ upozornil na dlouhodobý nedostatek sportu a zájmové organizované činnosti dětí, které trpí absencí sociálních vazeb se svými vrstevníky, senátor Kantor.

Podmínky pořádání letních táborů
Testování dětí na koronavirus by bylo před odjezdem na tábor velmi pravděpodobně povinné na oficiálním testovacím místě. Kapacita míst je podle statistik dostatečná, u menších táborů se jedná o možnosti přípravy stravy a mytí nádobí dětmi bez omezení.

Loni se organizátoři letních táborů museli vypořádat s přísnějšími hygienickými pravidly a s nedostatkem táborových vedoucích. Tábory se mohly konat pro nanejvýš 500 lidí najednou, u stanových táborů pro 100. Na táborech pořádaných organizacemi, jako jsou skauti, pionýři, hasiči a tomíci, bývá maximálně do 150 účastníků. Děti nakonec nemusely nosit roušky.

Podle loňských instrukcí ministerstva zdravotnictví musely být tábory dostatečně vybaveny dezinfekcí, mýdlem a tekoucí vodou. Samostatné hygienické zázemí musel mít personál kuchyně a na táboře bylo nutné vyhradit místo pro případnou izolaci dětí s podezřením na nákazu. Očekává se, že Ministerstvo zdravotnictví vydá i letos k pořádání táborů manuál s doporučeními nejdéle v květnu.