KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Tiskové zprávy Lumír Kantor (KDU-ČSL): I nadále budeme stát na straně rodičů. Rozhodnutí Ústavního soudu respektuje

Lumír Kantor (KDU-ČSL): I nadále budeme stát na straně rodičů. Rozhodnutí Ústavního soudu respektujeme

Přidáno 15. 12. 2021

Senátorky a senátoři z klubu KDU-ČSL a nezávislí respektují dnešní rozhodnutí Ústavního soudu, který nevyhověl ústavní stížnosti a nezrušil právní úpravu, kvůli které nedosáhla část rodičů dětí do čtyř let na zvýšení rodičovského příspěvku. Nadále si však myslí, že zákon nebyl fér vůči všem rodinám s malými dětmi.

Senátorky a senátoři ve své stížnosti nezpochybnili zvýšení příspěvku jako takové, vadilo jim pouze to, že se netýkalo všech rodin. Vznikly tak rozdíly mezi rodinami, které mají stejně staré děti, zvolily však jinou rychlost čerpání příspěvku. „V tom je ta nespravedlivost, tím vznikly nepochopitelné rozdíly mezi rodinami se stejně starými dětmi,“ trvá na svém předsedkyně senátorského klubu KDU-ČSL a nezávislí Šárka Jelínková.

Podobný názor má také senátor Lumír Kantor: „Ústavní soud se rozhodl, že nebude do tohoto zákona zasahovat, nespravedlnost neshledal natolik závažnou. Nezbývá nám, než to respektovat, KDU-ČSL se však v příštích měsících na Ministerstvu práce a sociálních věcí vynasnaží, aby rodiče v obtížné roli co nejvíce podpořila,“ vysvětluje Kantor, který je místopředsedou senátorského klubu. „Myslím si ale, že část rodičů prostě byla bez řádného důvodu poškozena,“ dodává Kantor.

Ústavní stížnost byla podána v lednu 2020, vztahuje se k novele zákona o státní sociální podpoře a míří na způsob zvýšení rodičovského příspěvku z 220 na 300 tisíc korun. Přijatý zákon z nároku na vyšší příspěvek vylučuje rodiny s dětmi do čtyř let, které již v tomto roce příspěvek nepobírají. Zvýšení se nedotklo přibližně sedmdesáti tisíc rodin, které rodičovský příspěvek v původní výši vyčerpaly takzvaně zrychleně před 1. lednem 2020. Pod stížností bylo podepsáno 52 senátorek a senátorů.