KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Tiskové zprávy Lumír Kantor (KDU-ČSL): Den odchodu okupačních vojsk 26. června má být památným dnem

Přidáno 28. 4. 2021

Odchod sovětských vojsk byl významným symbolickým předělem, který završil dlouhou a devastující okupaci Československa. Senátor Lumír Kantor jej považuje za natolik zásadní historický milník, že se rozhodl iniciovat nový památný den, který nám má tuto událost každoročně připomínat.

„Navrhuji, aby se 26. červen stal památným Dnem odchodu okupačních vojsk. Chtěl bych tím připomenout těch téměř 23 let přítomnosti sovětské armády, která v naší zemi upevňovala naše vazalství a přináležitost k Sovětskému svazu,“ uvádí k tomu senátor Kantor, který je též místopředsedou senátního Výboru pro zdravotnictví.

„Pobyt vojsk výrazně poznamenal několik generací. V souvislosti s jejich pobytem bylo usmrceno 296 lidí a 567 bylo těžce zraněných,“ připomíná Kantor. Sovětští vojáci odcházeli z tehdejšího Československa v posledních červnových dnech roku 1991, a to na základě smlouvy mezi oběma zeměmi o odsunu okupačních vojsk. Návrh památného dne chce Kantor předložit na příští schůzi Senátu a následně k tématu iniciovat i odborný seminář.