KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Tiskové zprávy Lidovečtí senátoři podpořili záruku průměrných důchodů pro účastníky odboje proti komunismu

Přidáno 24. 1. 2024
Senát PČR

Účastníkům odboje a odporu proti nacismu a komunismu stát zaručí starobní důchod minimálně v průměrné výši. Návrh příslušné novely dnes odsouhlasil Senát. Pro hlasovali i senátorky a senátoři z klubu KDU-ČSL a nezávislí.

Hrdinům odboje vznikne nárok na důchod po dosažení důchodového věku automaticky bez nutnosti splnění podmínky potřebné doby pojištění. „Tito lidé projevili výraznou občanskou statečnost, byli perzekuováni a omezováni na svobodách. Jako společnost vůči nim máme dluh a nyní jsme se rozhodli situaci vyřešit,“ sdělil při projednávání na plénu Senátu ministr práce a sociálních věcí a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Senátorský klub KDU-ČSL a nezávislí tuto novelu jasně podpořil. „Narovnáváme křivdy. Tento zákon dohání, co jsme již dávno měli mít. Zvýšit důchody účastníkům odboje je logická úprava, která má naši podporu,“ okomentoval novelu Josef Klement, předseda senátorského klubu KDU-ČSL a nezávislí.

„Je to to nejmenší, co pro ně můžeme udělat. Máme povinnost podpořit ty, kdo se statečně postavili za naši svobodu,“ doplnila ho senátorka Miluše Horská, lidovecká předsedkyně senátního výboru pro sociální politiku.

Zákon zajistí, že účastníci odboje a odporu proti komunismu budou mít vždy nárok na starobní důchod při dosažení důchodového věku, i když nesplní podmínku potřebné doby důchodového pojištění. Budou mít také nárok na důchod ve výši odpovídající minimálně průměrnému starobnímu důchodu, jehož aktuální hodnota po lednové valorizaci bude 20 635 korun měsíčně. Od této výše budou také odvozeny vdovské a vdovecké důchody, ale i invalidní důchody pro invaliditu prvního a druhého stupně.

MPSV v loňském roce zároveň poprvé přišlo s koncepční legislativní změnou, která konkrétním způsobem řeší snížení důchodů komunistických prominentů. Byl přípraven a přijat zákon, který tuto skutečnost narovnává. V praxi to vede ke snížení důchodů těch, kteří za služby minulému režimu perzekvovali ostatní občany, včetně signatářů Charty 77, například za to, že se komunistické totalitě aktivně stavěli na odpor.