KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Tiskové zprávy Lidovecké senátorky bojují za centra duševního zdraví

Lidovecké senátorky bojují za centra duševního zdraví

Přidáno 21. 7. 2021

Do zákona o veřejném pojištění se ve Sněmovně dostal přílepek, který fakticky znemožňuje rozvoj center duševního zdraví a přesouvá péči o duševně nemocné zpět do velkých zdravotnických zařízení. To odporuje reformě psychiatrické péče, která naopak usiluje o zvýšení dostupnosti péče v komunitě.

Lidovecké senátorky Miluše Horská a Šarka Jelínková proto připravily pozměňující návrh, který stávající přílepek ruší a umožňuje po dobu dalších tří let fungování center za stávajících podmínek. „Mrzí nás, že se vůbec musíme tímto tématem zabývat. Přeci všichni vidíme, že tato centra mají velký smysl. Duševně nemocným lidem je zde poskytována peče v jejich přirozeném prostředí, a to je velmi důležité. Nerozumím tomu, proč Sněmovna přijala tento přílepek, který de facto brání jejich rozvoji. Přitom tato centra jsou velmi důležitým pilířem psychiatrické péče,“ vysvětluje problém s centry duševního zdraví senátorka a předsedkyně Výboru pro sociální politiku Miluše Horská (KDU-ČSL).

„Připravily jsme proto pozměňující návrh, kterým chceme alespoň časově oddálit to, co přišlo ze Sněmovny. Chci věřit tomu, že během těchto tří let budou vytvořeny takové zákonné podmínky, které tato centra zachovají,“ dodává senátorka a první místopředsedkyně KDU-ČSL Šárka Jelínková s tím, že obsah jejich návrhu byl diskutován s resortem zdravotnictví i ministerstvem práce a sociálních věcí, podpořila ho navíc i Aliance center duševního zdraví.

Návrh senátorek Horské a Jelínkové již přijal senátní Výbor pro sociální politiku. Plénum o něm rozhodne zítra.