KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Tiskové zprávy Lidovecké „milostivé léto“ a další změny pro férové exekuce schválil Senát

Lidovecké „milostivé léto“ a další změny pro férové exekuce schválil Senát

Přidáno 10. 6. 2021

Horní komora Parlamentu dnes udělala další důležitý krok ke zlepšení situace při vymáhání dluhů v ČR. Schválila největší změny v exekucích za posledních dvacet let. A lidovecká stopa je v nich jasně patrná.

„Chceme dát lidem druhou šanci, především těm, kteří zodpovědně splácí, ale dluhy jim v minulosti přerostly přes hlavu. Zodpovědný dlužník nechce zůstat v šedé zóně a měl by proto dostat férovou šanci na nový životní restart. Prostě se musíme dopracovat ke konci praxe dluhových pastí a spirál, ze kterých se člověk nemá šanci vyhrabat,“ konstatoval po hlasování v Senátu poslanec KDU-ČSL Marek Výborný.

Milostivé léto pomůže všem
Odpuštění úroků a minimální náklady pro exekutory pomohou nejen dlužníkovi, ale i věřiteli a v neposlední řadě i státní kase. Věřitel získá šanci na zaplacení své pohledávky nebo alespoň její části, exekutor nebude pracovat zcela zdarma, ale za předem definovanou částku v řádu stokorun a současně bude stát šetřit například na sociálních dávkách, protože dlužník vystoupí z šedé ekonomiky a opět začne standardně platit daně.

„To je hlavní smysl lidoveckých návrhů, chceme hájit spravedlivá očekávání seriózních věřitelů, současně však můžeme také pomoci zodpovědným dlužníkům, a navíc dokážeme vytvořit i férové prostředí pro slušné exekutory,“ vyjmenoval nejdůležitější přínosy prosazovaných změn v exekucích Marek Výborný, který dodává, že například u „milostivého léta“ dostane dlužník jednorázovou šanci u nedoplatků vůči státu uhradit do půl roku jistinu dluhu. Podle lidoveckého poslance stále platí zásada, že dluhy se platit musí. Ale stát dotyčnému jako dobrodiní a pomoc při novém restartu odpustí všechny úroky či penále, které se zatím mohly vyšplhat do závratných částek. „Ale pozor, milostivé léto bude jednorázové. Dlužníci se musí rozhodnout nyní, nemohou počítat s další šancí na podobné odpuštění dlužných penále nebo úroků,“ upozornil Výborný.

Staré exekuce
„Chceme také vyřešit kouli u nohy v podobě miliónu bezvýsledných starých exekucí. Podle nás nedává vůbec žádný smysl jimi celý systém dále zatěžovat. Vítáme to, že jejich řešení Senát posunul už na začátek roku 2023. Sněmovna to totiž oproti původnímu návrhu KDU-ČSL odsouhlasila až od roku 2028. Podobně jsme se připojili k návrhu na zastavení marně vymáhaných bagatelních exekucí,“ uvedla senátorka Anna Hubáčková.

Humanizace mobiliárních exekucí
Chceme humanizovat provádění mobiliárních exekucí a chránit tak zvlášť zranitelné osoby, jako jsou osoby invalidní, děti, mladiství nebo nízkopříjmoví senioři. „Už nebude možné, aby exekutor přišel zabavovat vybavení domácnosti opakovaně. Na druhou stranu se exekuci nebudou moci vyhýbat dlužníci disponující luxusním majetkem. V tom případě nemůžeme zhoršit postavení věřitele a takový majetek bude zpeněžen a dluh umořen,“ shrnula podstatu těchto změn senátorka Miluše Horská.

Jaké další změny se podařilo v rámci exekucí prosadit?

• Bude povinné nahrávání telefonních hovorů exekutorských úřadů

• Zpřístupní se spis dlužníkům

• Upraví se úročení penále u dluhů na zdravotním a sociálním pojištění, aby bylo srovnatelné s ostatními dluhy

• A celá řada dalších změn

Velmi vítáme úspěšné hledání shody nad opravami a úpravami ze strany senátorů a jejich spolupráci se zástupci poslaneckých klubů. To může být tou nejlepší cestou ke schválení verze zákona upravené Senátem na půdě Poslanecké sněmovny.