KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Tiskové zprávy Lidovci: Vyzýváme premiéra, aby s námi jednal o dalším plánu boje proti koronaviru

Přidáno 29. 9. 2020

Předseda lidovců Marian Jurečka v úterý znovu vyzval premiéra Andreje Babiše, aby zasedl k jednomu stolu s lídry parlamentních stran a představil jasný plán pro boj s koronavirem. Vláda zatím naprosto selhává v řešení krize po všech stránkách. Právě kvůli velkému počtu nově nakažených chce vláda zavést nouzový stav, který umožňuje například zjednodušit v případě potřeby nákupy státu či podřízených organizací. Šéf KDU-ČSL chce slyšet, proč chce vláda zavést nouzový stav a co to bude znamenat pro občany. „Premiér by měl představit koncepci postupu vlády i v návaznosti na dopady do státního rozpočtu,“ komentuje.

Předseda lidovců připomněl, že KDU-ČSL byla připravena zrušit superhrubou mzdu už v minulé vládě, kdy na to byly daleko lepší podmínky než nyní, ale tehdejší ministr financí, kterým byl Andrej Babiš, to vetoval z důvodu velkého výpadku financí ve státním rozpočtu. „Chceme, aby tyto výpadky byly promyšlené. Jak v budoucnu tyto výpadky nahradíme a kdo to zaplatí,“ říká Jurečka.

Vláda si zřejmě neuvědomuje, že zrušení superhrubé mzdy přinese výpadek v rozpočtech měst, obcí a krajů až 20 miliard korun. „Nepomůže to nízkopříjmovým rodinám. Rodinám s dětmi se to nepromítne do zvýšení příjmů, postihne to malé a střední firmy v regionech,“ vyjmenovává předseda KDU-ČSL, který i o tomto chce jednat s premiérem a najít lepší řešení.

Lidovci nabízí daleko jednodušší návrh, který předkládali už v minulosti, v podobě zvýšení slevy na poplatníka, tedy manžela a manželku a na děti.

Odvolání Rafaje z čela ÚOHS
Lidovci chtěli na jednání zařadit bod o odvolání šéfa antimonopolního úřadu Petra Rafaje, který je spojován s různými kauzami, které vrhají špatné světlo na celý úřad. Vládní poslanci návrh Mariana Jurečky zamítli. „Vláda i prezident již několik týdnů nemají řešení a současná situace je neudržitelná, ale jaké “překvapení”, že tento můj návrh ani nedopustil hlasovat předseda klubu ANO Faltýnek. Můj návrh zavetoval!“ reagoval Jurečka s tím, že je nutné, aby tento klíčový úřad zastával kompetentní člověk a veřejné zakázky se v České republice soutěžily férově a transparentně.

Úhyn ryb v Bečvě
Stejně dopadl také návrh předsedy lidovců ohledně úhynu ryb v Bečvě. Jurečka žádal, aby ministr životního prostředí podal informaci, jak probíhá vyšetřování, kdo je případný viník, jakým způsobem bude inspekce postupovat z hlediska sankce, jež by měla odpovídat nákladům na zarybnění, které budou v řádech desítek milionů korun. A jak a kdy se do toho vloží stát. Vládní koalice opět nedovolila debatu k tomuto bodu.

Zvýšení ošetřovného
Koronavirovou krizi nejvíce odnáší rodiče. Podle zveřejněných průzkumů až 50 % samoživitelek nemělo v srpnu žádné finanční rezervy. Rodiče s dětmi nesmí zůstat bez příjmů. Odrazí se to i na životě dětí. Navrhujeme ošetřovné až do výše 80 % po dobu celé karantény. Musíme nabídnout rodičům jistotu. Snad toto bude platit co nejdříve,“ uvádí 1. místopředsedkyně Šárka Jelínková.

Odškodnění žen za násilnou sterilizaci
„Máme možnost odškodnit ženy, u kterých byla proti jejich vůli provedena sterilizace. Stát by se měl za toto omluvit a ženy finančně odškodnit,“ říká předseda poslaneckého klubu Jan Bartošek.

Kurzarbait
Lidovci vítají zavedení podpory zaměstnanosti. Je důležité, aby Česká republika měla zákon na podporu a udržení zaměstnanosti. „Potřebujeme být konkurenceschopní. Je důležité, aby si lidé udrželi práci, aby neskončili na úřadu práce a aby je stát podpořil,“ dodává Bartošek.

Parametry ale chtějí lidovci upravit. „Podáme pozměňovací návrh, aby 70% hrubé mzdy, který obsahuje návrh zákona, byl navýšen na 80%, a to z toho důvodu, že u mnoha rodin dojde k velkému výpadku příjmů. A my nechceme, aby lidé končili v exekucích,“ vysvětluje místopředseda KDU-ČSL Bartošek.

Dopady nouzového stavu
Lidovci navrhnou na jednání Poslanecké sněmovny bod s názvem "Informace vlády k dopadům zavedení nouzového stavu". „Jsme přesvědčeni o tom, aby se tady zřídila krizová skupina, která by projednávala opatření směrem ke školám. Učitelé, žáci a rodiče si zaslouží srozumitelně informace, jak to dále bude a co se chystá. Nemůžeme si dovolit ohrozit výuku na středních školách a školách s praktickým zaměřením,“ uvádí poslanec Marek Výborný.

Spor mezi Orbánem a Jourovou
Maďarský premiér Viktor Orbán vyzval eurokomisařku Věru Jourovou k rezignaci. Ta řekla řekla, že Orbán vytváří „nemocnou demokracii“. Předseda výboru pro evropské záležitosti Ondřej Benešík čeká, jak na tuto výzvu zareaguje premiér Babiš, jestli bude mlčet, nebo se zastane české eurokomisařky.

„Vnímám to v kontextu nadcházející Evropské rady, kde se bude jednat o kondicionalitě mezi dodržováním principů právního státu a čerpáním evropských prostředků. Viktor Orbán jako zkušený politik a pragmatik si vytváří prostor pro to, aby pro Maďarsko dosáhl co nejlepších podmínek. Myslím si, že je spíše ta výzva míněna na kolegy z Evropské rady než na paní Jourovou,“ komentoval místopředseda KDU-ČSL Benešík.