KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Tiskové zprávy Lidovci upozorňují OSVČ, že ošetřovné mohou čerpat i během víkendů a na doplnění žádosti za březen m

Lidovci upozorňují OSVČ, že ošetřovné mohou čerpat i během víkendů a na doplnění žádosti za březen mají zítra poslední den

Přidáno 29. 4. 2020

„Opakovaně se setkáváme se situací, kdy si OSVČ špatně vyplnili žádost o ošetřovné. Běžně tuto dávku nevyužívají, proto ani netuší, že mají do žádostí vyplnit i víkendy,“ upozorňuje na poměrně častou chybu senátorka a první místopředsedkyně KDU-ČSL Šárka Jelínková.  Tato chyba by je například v dubnu přišla na 3.392 Kč, které jim na základě chybně vyplněného formuláře Ministerstvo průmyslu a obchodu nemusí vyplatit!

KDU-ČSL se do detailu zabývá situací lidí, kteří se kvůli epidemii nemoci COVID-19 dostávají do obtíží. Na předním místě mezi nimi jsou osoby samostatně výdělečně činné. Do finančních problémů se nyní dostávají především rodiče, kteří se v současnosti na plný úvazek starají o své malé děti, se kterými zůstali na ošetřovném.

„Opakovaně jsme se setkali s praxí, kdy budoucí příjemce z řad OSVČ vyplnil žádost o ošetřovné, ale bez víkendů, i když má nárok na proplacení obou víkendových dní. Zatímco Ministerstvo práce a sociálních věcí, kde o ošetřovné žádají zaměstnanci, na tuto věc aktivně upozorňuje, je strategie Ministerstva průmyslu a obchodu, které vyplácí ošetřovné pro OSVČ, zcela opačná,“ upozorňuje Jelínková a dodává, že v situaci, kdy OSVČ šetří doslova každou korunu, se nechtěně připravují o částku přesahující tři tisíce měsíčně.

Pokud si OSVČ o ošetřovné špatně požádali a nezahrnuli do žádostí i víkendy, mohou si podat novou žádost a doplnit do ní, že už jste jednu žádost podali a neuvedli tam všechny dny, na které mají nárok. „Pozor! Čas na doplnění žádosti za březen je pouze do 30. 4. 2020 do 23.59 hodin večer, což se dá s ohledem na čas stihnout především pomocí online formulářů,“ upozorňuje Jelínková.