KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Tiskové zprávy Lidovci souhlasí s přijetím vojenských zdravotníků NATO na území ČR. Je to velká pomoc v těžké době,

Lidovci souhlasí s přijetím vojenských zdravotníků NATO na území ČR. Je to velká pomoc v těžké době, shodují se

Přidáno 27. 10. 2020

Lidovci souhlasí s tím, aby Česká republika přijala vojenské lékaře a zdravotní sestry z USA, respektive NATO. „Tuto pomoc vítáme, je to spojenectví v těžkých časech, kdy stojíme pohromadě a navzájem si pomáháme,“ řekl předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek s tím, že se jedná o misi neozbrojených zdravotníků s časovým omezením. Podle šéfa poslanců je tato pomoc přesným opakem toho, jak se zachovala vláda v březnu vůči Itálii, která žádala o pomoc. „Děkujeme i státům z EU, které nám poslaly plicní ventilátory a další zdravotnický materiál,“ dodal Bartošek.

KDU-ČSL také podpoří vyslání českých vojáků do Nigeru, Mali a Čadu. „Je to výcviková mise, která pomůže bránit migrační vlně směrem do Evropy,“ doplnil Bartošek.

Epidemiologická situace
Podle dat, která minulý týden zveřejnila vláda, se nejvíce lidí nakazí v práci. Vláda proto naléhá na firmy, aby své zaměstnance nechaly pracovat na takzvaném home office. Ne vždy to je však možné. „Tímto způsobem může postupovat asi třetina firem. Vláda by měla nabídnout úzkou spolupráci se zaměstnavateli a firmami na bázi finančních nebo materiálních kompenzací. Může dodat například dezinfekce a ochranné pomůcky, aby to firmy lépe zvládly,“ uvedl předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Jurečka chce také oficiálně požádat ministra vnitra Jana Hamáčka, aby dal prostor v Ústředním krizovém štábu i zástupcům z opozičních stran. „Během první vlny jsme tam měli Víta Kaňkovského, který byl velmi konstruktivní, přinášel důležité podněty jak od lidí z praxe, tak i běžných občanů,“ komentoval šéf lidovců.

Řada nemocnic je v krajích na hraně lůžkových a také personálních možností. „Existuje národní pandemický plán a krizová legislativa. Ale není zajištěna v případě nutnosti distribuce pacientů do jiných nemocničních zařízení. Na to se budeme vlády ptát,“ zmínil lékař a poslanec Vít Kaňkovský.

Pomoc rodinám a živnostníkům
Lidovci také chtějí apelovat na vládu, aby lépe promýšlela opatření, která zavádí na pomoc rodinám, živnostníkům firmám. Vláda totiž zamítla návrh z dílny lidovců na možný souběh podpor. V praxi to znamená, že člověk, který podniká jako živnostník, a má nárok na kompenzační bonus, tak zároveň je vyloučen z toho, aby měl nárok na ošetřovné nebo možnosti žádat o úhradu části nákladů na nájemné. „Chtěli jsme našim návrhem, aby to fungovalo stejně jako na jaře. Vládní koalice to odmítla, budeme se snažit o nápravu na půdě Senátu,“ doplnil Jurečka.

Zrušit superhrubou mzdu, či nikoliv?
Lidovci nepodpoří zrušení superhrubé mzdy, tak jak ji aktuálně navrhuje premiér Andrej Babiš, tedy pouze na dva roky. Znamenalo by to obrovský výpadek v rozpočtu České republiky. „Pokud vláda chce v nějaké míře snížit daňové zatížení pracujících lidí a rodičů v této zemi, ať to dělá cestou zvýšení slevy na poplatníka a na děti. Dopad do státního rozpočtu bude daleko nižší. Je to jednodušší operace,“ vysvětlil Jurečka.

Otevření škol
Žáci prvního stupně by se měli vrátit do škol 2. listopadu. Epidemiologická situace se ale nelepší a rodiče, ředitelé a učitelé jsou v obrovské nejistotě, jak to nakonec bude. „Chtěl bych vyzvat vládu, aby to rozhodnutí návratu dětí do škol co nejdříve projednala a výsledek oznámila veřejnosti,“ komentoval situaci ve školství poslanec Marek Výborný.