KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Tiskové zprávy Lidovci se nevzdávají a dál usilují o prosazení svých návrhů na pomoc podnikatelům

Přidáno 26. 1. 2021

KDU-ČSL dlouhodobě sleduje situaci živnostníků, rodinných firem a farem, které jsou z důvodů vládních opatření kvůli pandemii omezeny. Proto také byly v minulém týdnu ve Sněmovně předloženy četné pozměňovací návrhy, zejména pokud se týká parametrů jednotlivých kompenzací. Konkrétně se to týká zvýšení kompenzačního bonusu na 20.000 Kč a pomoci živnostníkům bez provozovny. Lidovci budou v tomto úsilí i dále pokračovat na půdě Senátu.

„Věříme, že vláda nakonec uzná, že je potřeba přehodnotit přístup ke kompenzacím buď přijmutím univerzálního odškodňovacího zákona nebo alespoň dílčími úpravami. To je náš trvalý cíl,“ uvedl předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Stejně tak lidovci apelují na vládu, aby byla čitelnější, jasnější a pochopitelnější v nastavování parametrů, a to nejen pokud se týká rozvolňování opatření. Jedná se např. o nákupy oblečení a bot pro děti, které mají běžně velikosti dospělých. I ti, kteří jsou na střední škole nebo v 9. třídě ZŠ jsou stále dětmi a rodiče se o ně musí postarat.

Současně bude KDU-ČSL spolu s ostatními koaličními stranami usilovat o zřízení vyšetřovací komise k havárii na Bečvě. „Otazníků je spousta a je třeba už konečně znát fakta a odpovědi,“ zdůrazňuje Marian Jurečka. Je třeba se zabývat i novelou energetického zákona. Lidovci vnímají dvě důležité věci, a to je otázka řešení energošmejdů a rovněž akumulace a využití bateriových systémů. Snahou je přispět k tomu, aby se náklady na distribuci elektrické energie mohly snížit.

KDU-ČSL má také řešení a konkrétní pomoc při očkování seniorů, kdy v řadě případů se musí rodinný příslušník postarat o dopravení svého příbuzného na očkování. „Věříme, že si to vyžaduje systémové řešení. Navrhujeme proto, aby vláda aktualizovala nařízení č. 590/2006, které se týká možnosti získat propustku z důvodu dopravy seniora na očkování. S tím se bude pojit nárok na placené volno. Jedná se o odstranění velké bariéry v této etapě očkování,“ věří místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek.

Rovněž téma exekucí a insolvencí v této době nesmí zapadnout. Tím spíš, že v důsledku opatření v období pandemie bude těchto případů přibývat. „Budu dnes navrhovat dokončení druhého čtení novely Exekučního řádu a Občanského soudního řádu. Změny se týkají např. Milostivého léta a zastavování bagatelních exekucí,“ avizoval poslanec Marek Výborný.