KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Tiskové zprávy Lidovci navrhují usnadnění vystavení nového průkazu osobám s trvalým zdravotním postižením

Přidáno 10. 9. 2020

Lidovci přichází na čtvrteční mimořádné jednání Poslanecké sněmovny s návrhem na snazší potvrzení průkazu osobám se zdravotním postižením s trvalou platností. „Navrhovaná změna má vysoký potenciál, zcela bez jakýchkoliv nákladů, okamžitě značně výrazně urychlit proces vystavování nového průkazu jako veřejné listiny a současně velmi výrazně odlehčit posudkové službě, která je v současnosti značně neúměrně přetížena,“ vysvětluje poslanec KDU-ČSL Vít Kaňkovský.

Podle Kaňkovského je běžnou praxí, že i v případech, kdy je zřejmé, že je zdravotní stav neměnný, takovýto nárok posuzuje před vystavením průkazu posudkový lékař OSSZ, čím dochází k velmi výraznému a naprosto zbytečnému prodloužení vystavení průkazu, neboť kvůli tomuto posouzení bývá řízení na úřadě práce přerušeno i na průměrnou dobu 2 až 3 měsíců. „A to přesto, že posudkový lékař nemůže vydat jiné rozhodnutí, než o přiznání nároku na průkaz osoby se zdravotním postižením s trvalou platností, tedy musí rozhodnout pouze kladně!“ uzavírá lidovecký poslanec.

Lidovci znovu předloží pozměňovací návrh, který přiznává 500 korun maminkám k důchodu za každé vychované dítě. KDU-ČSL dlouhodobě upozorňuje na nespravedlivou výši důchodů matek, které mají v důsledku výchovy svých dětí nižší důchody. „Tuto nespravedlnost se snažíme dlouho narovnat,“ uvedl předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Pětistovka za obyvatele pro kraje
Ve sněmovně se ve čtvrtek projedná také návrh, který má částkou 500 korun na obyvatele podpořit rozpočty krajů. „Kraje se také potýkají s výpadkem financí. Připomínám, že městům a obcím se podařilo alespoň část jejich výpadků kompenzovat, v případě krajů tomu tak není. Jsou kraje, které jsou dnes velmi zadlužené, a budou si brát další úvěry,“ dodal šéf KDU-ČSL.

Byli to právě lidovci, kteří na jaře usilovali o vrácení peněz do rozpočtů měst a obcí. I díky jejich zásluze nakonec vláda samosprávám vyplatila příspěvek ve výši 1200 korun na obyvatele.