KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Tiskové zprávy Lidovci grilovali ministra Vojtěcha kvůli koronavirové situaci na Karvinsku. Žádné usnesení opoziční

Lidovci grilovali ministra Vojtěcha kvůli koronavirové situaci na Karvinsku. Žádné usnesení opozičních stran však neprošlo

Přidáno 9. 7. 2020

Lidovci na čtvrtek svolali mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny kvůli nepříznivé situaci na Karvinsku, které se potýká s nárůstem počtu pozitivně testovaných na covid-19. Lidovci spolu s dalšími demokratickými opozičními stranami navrhovali, aby vláda rozsáhleji testovala na koronavirus a zajistila dostatečnou kapacitu pro další testování. Vláda s podporou KSČM ale všechny jejich návrhy na usnesení, které by je k tomu zavazovaly, zamítla.

Lidovci chtěli po vládě vyhodnocení první vlny koronaviru a také plán připravenosti na případnou druhou vlnu. Předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek vyzval vládu, aby začala řešit současnou situaci na Karvinsku. „V souvislosti s touto oblastí chceme, aby vláda přijala taková opatření, především ve vztahu k fungování chytré karantény a tedy i dostatečných kapacit hygieny a míst pro testování, aby bylo možné co nejrychlejší trasování pozitivních jedinců a zamezilo se tak dalšímu nekontrolovanému šíření nemoci,“ uvedl po skončení hlasování Bartošek.

Opoziční strany - KDU-ČSL, ODS, STAN, Piráti, TOP 09 - společně vyvinuly tlak na ministra Vojtěcha a celou vládu, po které žádaly odpovědi na konkrétní otázky. Těch se však nedočkaly. Opoziční poslanci vyzvali vládu, aby neprodleně řešila centrální nákupy a potenciální distribuci zdravotnického materiálu a aby pomocí zákona zjednodušila nákupy Správy státních hmotných rezerv mimo krizové období.

Zákonodárci také žádali, aby vláda neprodleně představila návrh novely ústavního zákona o bezpečnosti státu, která bude zohledňovat poznatky a zkušenosti s pandemií covid-19. Dále požadovali, aby vláda představila postup organizačních složek státu pro případ druhé vlny pandemie, který se bude opírat o platnou legislativu a zajistila dostatečnou kapacitu míst a testovacích laboratoří k vyšetření nákazy covid-19 na úrovni až 30 tisíc testů denně a plán potenciálně nakažených.

Kromě toho by vláda měla poskytnout občanům informace, jak žádat o náhradu škody podle krizového zákona, pokud byli přímo poškození opatřeními vlády v době krizového stavu, a tím předešla případným zmatkům a soudním sporům. Poslanci z ANO, ČSSD a KSČM jejich návrhy zamítli.